U trendu

Biorazgradiva freska u Parizu

PARIZ – Veličanstvena biorazgradiva freska, veliko umetničko delo, koje prikazuje ljudske ruke spojene u zahvatu, nalazi se u podnožju Ajfelove kule u Parizu.

Sprejem iscrtana freska prostire se na 600 metara duž Marsovih polja i najbolje se može videti sa samog vrha tornja, a reč je o delu francuskog umetnika Sajpa, pravo ime Gijom Legro, koji oslikava velike biorazgradive murale, prenosi BBC na srpskom.

Njegova dela su do sada predstavljana na planinama i parkovima širom sveta, a trajala su samo po nekoliko dana, pre nego što su se rastvorila u zemlji.

Sajpov najnoviji projektat – „Izvan zidina“ prikazuje niz isprepletanih ruku, i predstavlja omaž humanitarnoj organizaciji „Méditerranée“, koja se bavi spasavanjem izbeglica koje rizikuju da se udave u Sredozemnom moru u nameri da se domognu evropskog tla.

U proseku je šest izbeglica dnevno izgubilo život prošle godine, pokušavajući da pređu Sredozemno more, podaci su Ujedinjenih nacija.

„To je simbol zajedništva u vreme kada se ljudi okreću jedni od drugih“, izjavio je Sajp za list Gardijan.

Otkrivanjem slike u Parizu započet je trogodišnji projekat, tokom kojeg će Sajp predstaviti radove u 20 gradova širom sveta – London, Berlin, Najrobi i Buenos Ajres će ukrasiti slične slike ruku, koje čvrsto drže jedna drugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.