U trendu

Biti čovek

Za Kormaka Makartija, višestruko nagrađivanog američkog pisca, naša publika je do pre nekog vremena znala po romanu "Put", koji je dobio Pulicerovu nagradu za književnost 2007. Od pre nekog vremena naša publika ima priliku da se upozna sa još jednim njegovim odličnim romanom, "Nema zemlje za starce", po kojoj su braća Koen snimila istoimeni film, koji je 2007. osvojio Oskara i Zlatni Globus za najbolje adaptiran scenario i najbolji film.
Radnja romana "Nema zemlje za starce" dešava se blizu granice Teksasa sa Meksikom. Levelin Mos, zavarivač po struci, lovac iz hobija, nakon neuspešnog lova slučajno otkriva vozilo oko kojeg leže leševi i u kome je veća količina heroina. Nešto dalje, otkriva još jedno vozilo, u kome nalazi još jedan leš i torbu sa preko dva miliona dolara. Ne mogavši da odoli iskušenju, uzima kožnu aktovku sa novcem i time pokreće, manje-više, lokalni Armagedon. Svojim postupkom se umešao u trgovinu drogom i zamerio ljudima koji ne prezaju od najgorih mogućih dela kako bi dobili ono što žele – u ovom slučaju, tu aktovku sa novcem.
Mos je pametan, ali previše tvrdoglav za svoje dobro, a na tragu su mu različite bande, neumoljivi revolveraš-psihopata Čibur, kao i snage reda i zakona. Lokalni šerif Bel pokušava da razmrsi stvari i Mosu spase život – Bel je dobar čovek, koji ozbiljno shvata svoje obaveze i zaštitnički je nastrojen prema ljudima koje je plaćen da čuva – ali u opštem haosu, pitanje je šta on uopšte može. Šta bilo ko tu može.
Slično romanu "Put", i ovde je reč o tome kako biti i ostati čovek i onda kada su uslovi krajnje ekstremni i kada se ljudske vrline čine prevaziđene i beskorisne, kada je psihopata najuspešniji, a ostalima kao da je najpametnije da mu se sklone s puta – ako se ne sklone, skloniće ih on. Vredi li pokušati? Ima li nade na uspeh? Ili je bolje odbaciti ljudskost i neumoljivo, po potrebi i preko (mnogobrojnih) leševa, grabiti prema cilju, jer ionako sve više ljudi baš tako radi? Piščevi junaci svojim postupcima daju svoje odgovore, a na čitaocu je da pronađe sopstvene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.