U trendu

Đorđević na promociji zbornika na Sajmu knjiga

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna Zoran Đorđević prisustvovao je promociji tematskog zbornika radova „Žene, mir i bezbednost – rodna analiza 2010 – 2015“ na štandu medija centra „Odbrana“ na sajmu knjiga.

Đorđević, bivši ministar odbrane, autor je predgovora.

Ministar je rekao da je ovaj zbornik radova posvećen prezentaciji iskustava i rezultata primene rodne analize u Ministarastvu odbrane i Vojsci Srbije, ali i u sistemu bezbednosti i predstavlja jedan od pionirskih radova koji se kod nas bave metodama rodne analize i rezultatima njene primene.

„Ovaj zbornik radova biće posebno važan kao svojevrstan priručnik za spovođenje rodne analize, kada bude usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti na čijoj izradi rade stručnjaci u Ministarstvu na čijem sam čelu, jer će se tada obeveze sprovođenja rodne analize odnositi i na sve organe državne uprave“, dodao je ministar.

U saopštenju Ministarstva se navodi i da je Đorđević i prvi predsednik Političkog saveta Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta za bezbednost Ujedinjenih nacija Žene, mir, bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015).

„Republika Srbija, kao potencijalna članica Evropske unije, prilikom izrade svog plana uzela je u razmatranje i sadržaj Strategije EU za ravnopravnost žena i muškaraca 2010-2015. godine i Plana aktivnosti za sprovođenje Strategije EU za ravnopravnost žena i muškaraca 2010 – 2015. godine, što je bilo veoma napredno jer je naš plan pisan kada i pomenuta evropska dokumenta“, rekao je Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.