U trendu

Dobitnik Gremija Maksim Vengerov i Simon Trpcevski u Kolarcu

BEOGRAD – Eksplozivni duo koji čine dobitnik Gremija – violinista Maksim Vengerov i pijanista Simon Trpčeski, čije interpretacije predstavljaju „vatromet virtuoziteta i emocija“, nastupa 29. juna na Kolarcu, u okviru Cebefove sezone umetničke muzike „Virtuozi bez granica“, najavili su organizatori.

Nakon trijumfalnih zajedničkih koncerata u Karnegi holu, Barbikan centru i Sali Pariske filharmonije, velikani klasične muzike garantuju nezaboravan doživljaj i beogradskoj publici.
Atraktivan program ispunjavaju kompozicije Sonata za klavir i violinu br. 21 u e-molu, K.304 (V. A. Mocart), Sonata za violinu i klavir br. 1 u f-molu, op. 80 (S. Prokofjev), Sonata za violinu i klavir u A-duru (S. Frank), Ciganin, rapsodija za violinu i klavir (M. Ravel).
Maksim Vengerov je dobitnik prestižnih nagrada institucija kao što su Kraljevska akademija za muziku (Velika Britanija), ordeni za zasluge Rumunije i savezne države Sar u Nemačkoj.

Godine 2012. postao je gostujući profesor Triniti koledža u Oksfordu, a 2019. Je dobio počasni doktorat Kraljevskog koledža za muziku u Londonu i Orden za zasluge u oblasti kulture Dvora Monte Karla.

Vengerov je laureat brojnih nagrada kao što su Gremi za najboljeg instrumentalnog solistu u pratnji orkestra (2003), dve Gramofon nagrade (1994, 1995), Brit nagrada u oblasti klasične muzike (2004), pet Edison nagrada za klasičnu muziku (1995, 1996, 1998, 2003, 2004), dve EXO nagrade (1997, 2003) i Kristalna nagrada Svetskog ekonomskog foruma (2007) koja se dodeljuje umetnicima koji su svojim radom doprineli poboljšanju uslova života u svetu.

Vengerov svira na violini Stradivari ex-Kreutzer (1727).

Miljenik beogradske publike, pijanista Simon Trpčeski, izgradio je reputaciju zahvaljujući svom moćnom virtuozitetu i dubokoj ekspresivnosti, kao i harizmatičnom scenskom nastupu.

U dosadašnjoj karijeri, Simon Trpčeski je sarađivao sa više od sto orkestara na četiri kontinenta i nastupao na najprestižnijim koncertnim scenama u svetu.

Simon Trpčeski je ostvario uspešnu saradnju sa diskografskim kompanijama kao što su EMI Clašics, Avie Records, Wigmore Hall Live, Onyx Clašics i Linn Records. Novi kompakt disk Simona Trpčeskog pod nazivom Variations, objavljen u proleće 2022. godine, dobio je izvanredne ocene svetske diskografske kritike.

Trpčski je bio umetnik nove generacije Bi-Bi-Sija od 2001. do 2003. godine i dobitnik je nagrade za najuspešnijeg mladog umetnika koju mu je dodelilo Kraljevsko filharmonijsko društvo iz Londona (UK).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.