U trendu

Dobitnik nagrade „Mladi Dis“ objavio prvu knjigu poezije

ČAČAK – Prva knjiga poezije Dalibora Tomasovića, dobitnika Nagrade „Mladi Dis“ za 2018, pod naslovom „Onism“ izašla je iz štampe neposredno pred 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu gde je i promovisana.

Ovo je 37. knjiga u ediciji „Tokovi“ Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, a koja od 1979. objavljuje pesničke prvence mladih autora ovenčanih nagradom „Mladi Dis“.

Žiri 55. Disovog proleća u sastavu Predrag Petrović, predsednik, Sonja Milovanović i Dejan Matić, ocenio je da se poezija Dalibora Tomasovića među prispelih 27 rukopisa izdvaja svojim kvalitetom i autentičnošću.

Tomasoviću, mladom pesniku iz Sombora, na završnoj večeri 55. Disovog proleća 25. maja dodeljena je plaketa „Mladi Dis“, a knjiga „Onism“ je zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Srbije štampana u tiražu od 300 primeraka u čačanskoj štampariji „Svetlost“.

„Prva zbirka Dalibora Tomasovića smeli je i poetički promišljen iskorak izvan prostora jezičkih konvencija. Oblikujući jedan autentični, intimni lirski svet bogate slikovitosti i zaumnih vizija, ovaj autor nam u svojoj prvoj knjizi otkriva pažnje vredan pesnički talenat zasluženo ovenčan nagradom velikog Disovog imena”, napisao je u pogovoru pod naslovom „Deobe pesničkog prostora“ Predrag Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.