U trendu

Domaća i regionalna umetnička scena na 57. Oktobarcu

BEOGRAD – Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Marija Ćalić, Vuk Ćuk, Maja Đorđević, Aleksandra Domanović, samo su neki od domaćih umetnika koji će učestvovati na 57. Oktobarskom salonu koji će biti održan od 15. septembra do 28. oktobra.

Pored njih predstaviće se i Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić, Katarina Zđelar, Lidija Delić.

Na Salonu, naslovnjenom „Čudo kakofonije“, svoje radove će izložiti i regionalni umetnici Radenko Milak (BiH), David Maljković (Hrvatska), Darja Bajagić (CG) i Jasmina Cibic (Slovenija).

Napravljen je i zanimljiv izbor umetnika mlađe generacije, koji čine Darja Balagić, Ivana Bašić, Vuk Ćuk, Aleksandra Domanović, Lidija Delić, Maja Đorđević, Nina Ivanović, Tijana Kojić, Radenko Milak, Jelena Mijić, Nemanja Nikolić i Branko Milisković.

Većina učesnika je već izlagala u nekim od najpoznatijih institucija u zemlji i inostranstvu.

Mada često neuhvatljiva scena umetnika mlađe generacije, koja neretko izmiče radaru, na Oktobarskom salonu pokazuje diverzitet u pristupu i promišljanju bitnih problemskih pitanja u polju vizuelnih umetnosti.

Predstavnici srednje generacije umetnika iz Srbije i regiona su Marija Ćalić, Jasmina Cibic, Ivan Grubanov, Marta Jovanović, David Maljković, Đorđe Ozbolt i Katarina Zđelar, a nit koja ih povezuje je učešće na Bijenalu u Veneciji proteklih godina i njihova međunarodna vidljivost.

Dušan Otašević i Vladimir Veličković su među najeminentnijim domaćim umetnicima koji će se, posle nekoliko decenija, ponovo predstaviti na Oktobarskom salonu.

Ovogodišnji umetnički direktori i kustosi izložbe Gunar Kvaran i Danijel Kvaran, konceptom „Čudo kakofonije“, okupiće 72 umetnika iz celog sveta.

Koncept 57. Oktobarskog salona, kako su objasnili, počiva na činjenici da je zapadno shvatanje savremene umetnosti postalo univerzalno i da „kakofonija“ od početka 21. veka biva imenitelj disparatnih umetničkih pravaca.

Naziv izložbe treba da sugeriše konstelaciju dela koja izražavaju, svojim oblikom, strukturama i sadržajem, raznolikost i bogatstvo kakofoničnog izraza kao važnog elementa ili stanja u savremenoj umetnosti danas.

Kustosi kroz izložbu žele da predoče umetničku produkciju u svetu, razmatrajući različite umetničke scene, različite generacije.

Izložba će biti postavljena u pet prostora i to u Kulturnom centru Beograda, Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetničkom prostoru, kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kroz medij videa, skulpture, slikarstva, performansa, ideja je da se stavi akcenat na raznoliku umetničku produkciju koja kakofoničnom strukturom izložbe premošćuje nacionalne, rasne, generacijske, rodne, klasne i druge kategorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.