U trendu

Festival evropskog dokumentarnog filma

Mladi beogradski festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" ove godine proslavlja svoj mali jubilej – pet godina postojanja. Poludecenijsku utopijsku borbu za lepši i bolji svet prepoznaje publika koja se u sve masovnijem broju odaziva na ovaj sve popularniji filmski žanr.
Čast da otvori ovogodišnje izdanje pripala je ostvarenju slovačkog reditelja Juraja Lehotskog "Slepe ljubavi". U pitanju je svojevrsni mozaik sastavljen od četiri potpuno nezavisne životne storije, povezane samo zajedničkom osobinom njihovih junaka koji su slepi. Lehotski je nekoliko godina proveo u blizini ovih ljudi, što je rezultovalo retko viđenim ubedljivim uvođenjem u jednu nama apsolutno nepoznatu teritoriju. U ambicioznoj želji da poveže dve takve sile kao što su slepilo i ljubav, reditelj se služi svim sredstvima, od klasičnog dokumentarnog pristupa, preko kratkih igranih sekvenci, pa do animacije i različitih kompjuterskih i akustičnih pasaža.
Njegovi junaci, koje, osim zajedničkog hendikepa, u socijalnom ili generacijskom pogledu inače malo toga veže, ne posustaju od borbe za malo boje u svojim životima, te je stoga zadivljujuće posmatrati kako u tome u jednoj određenoj meri zaista i uspevaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.