U trendu

Festival monodrame i pantomime

Festival monodrame i pantomime, po već desetak godina dugoj tradiciji, održan je u pozorištu lutaka "Pinokio". Monodrama je jedan od najstarijih teatarskih oblika; pretpostavlja se da njeni koreni sežu u pradavno doba, kada je prvi glumac čije je ime zabeležila istorija – Tespis – na zaprežnim kolima obilazio naseljena mesta u staroj Heladi i na trgovima recitovao i predstavljao delove "Ilijade" i "Odiseje". Mnogo se šta izmenilo u teatru od Tespisovog doba do danas, ali je ostala jedna nepromenljiva činjenica: i u Tespisovo vreme kao i danas, glumac svoju umetnost stvara koristeći svoje telo, glas i intelekt.
U teoriji drame monodrami nije posvećeno mnogo prostora; ovaj dramski i pozorišni oblik posmatra se usputno, kao nužno zlo koje postoji i koje se mora trpeti. Beogradski festival monodrame i pantomime pokazuje upravo suprotno. Program ovogodišnjeg festivala uključio je devet monodrama i četiri pantomime. Monodrama "Ako otvoriš četrdesetu sobu…" u koncepciji, režiji i izvođenju Talin Bujukurdžijan (kompanija "Prospero" iz Istambula), nudi priče o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti dodirujući sve vreme pitanja politike i (ne)postojanja demokratije. Japanac Akira Šimicu izveo je pantomimu "Svet", koju definiše parodičan ton prema svetu pop-kulture. Pozorište iz Bukurešta predstavilo se predstavom "Susreti", u kojoj se teatralno i duhovito parafraziraju poznate situacije iz filmova o Džejmsu Bondu, Tarzanu, američkim mjuziklima…
Veoma sugestivna bila je i Ilina Čorevska, koja je izvela monodramu "Antigona" (produkcija – Centar za kulturu Bitolj) prema tekstu Džeklin Basaneli u kom se uspešno analizira (ne)mogućnost pobune u savremenom potoršačkom društvu. Bilo kako bilo, 33. po redu festival monodrame i pantomime u Beogradu pokazao je još jednom da postoji aktivna publika koja želi glumca spremnog i voljnog da najintimnije moguće komunicira sa njom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.