U trendu

Festival srpskog filma u Čikagu

ČIKAGO – Sedam ostvarenja srpske kinematografije biće prikazano na Srpskom filmskom festivalu u Čikagu, koji je u petak počeo u AMC teatru, u čikaškom naselju Rozmont.

Festival je posvećen 100-godišnjici Velikog rata i srpsko-američkog prijateljstva i otvoren je projekcijom dokumentarnog filma „Dragutin Matić – oko sokolovo“.

Prve večeri prikazan je i igrani film „Južni vetar“, a zbog velikog interesovanja publike ovaj film reditelja Miloša Avramovića biće prikazan i večeras.

Publika u ovom delu Amerike moći će da pogleda kultni film „Ko to tamo peva“, koji je dobio novo ruho digitalnom restauracijom slike i tona.

Kako je najavljeno, posle projekcije filma, gledaoce će večeras pozdraviti reditelj ovog ostvarenja Slobodan Šijan, specijalni gost Festivala.

Sutra, poslednjeg dana Festivala srpskog filma u Čikagu, na programu su dokumentarni film „Otvorenih očiju“ i igrani filmovi „Patuljci sa naslovnih strana“ i „Meso“, kao i omaž nedavno preminuloj Mileni Dravić „Mali film o velikoj Mileni“.

Filmovi su prevedeni na engleski jezik i na taj način učinjeni pristupačnim kako američkoj publici, tako i srpskim iseljenicima treće i četvrte generacije koji ne vladaju dobro jezikom svojih predaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar