U trendu

Film Deana Radovanovića podržan u Estoniji

TALIN – Filmski centar Srbije podržao je prošle godine četiri projekta na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih debitantskih dugometražnih igranih filmova, a jedno od tih ostavrenja „Instru Mental“ Deana Radonovića, upravo je podržan i u Estoniji.

Srpski porojekat je podržan na upravo okončanom konkursu Estonskog filmskog instituta i odobrena su mu novčana sredstva u iznosvu od 50.000 evra, a u okviru konkursa za Sufinansiranje manjinskih koprodukcija.

U svom obrazloženju, estonska komisija opisala je ovaj debi kao „odvažan eksperimentalni film o medisjkim manipulacijama“.

Srpski producent filma „Instru Mental“ je mlada producentska kuća Nulta tačka koju predvodi Ramona Plazinić, a estonski koproducent Veli Rajasar već je sarađivao sa Deanom Radovanovićem na četrdesetominutnom filmu „Fišermanovo pevanje“.

Radovanović je do sada najpoznatiji po svojim kratkim filmovima „Ako ikada jedne noći bilo kad“ i „Paradigma“.

Radovanović je napomenuo da je danas jasnije više nego ikad da je istina koncept koji se stvara u korist koncentrisanih struktura moći, stoji u rediteljskoj eksplikaciji, da političko-medijski kompleks neprestano vrši subverziju te istine, i da je paranoja naspram ovakvog sistema laži i obmana više nego opravdana.

Planirano je da „Instru Mental“ bude srpsko-hrvatsko-estonsko-portugalska koprodukcija, a ovo je, treba istaći, ujedno i prvi slučaj koprodukcije između Srbije i Estonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.