U trendu

Film Forum Banja Luka uz učešće srpskih predstavnika

BANJA LUKA – Dvodnevna konferencija „Film Forum Banja Luka“, posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, održana je u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banja Luci, uz učešće predstavnika iz Srbije.

Konferenciju, koja je okupila aformisane filmske stvaraoce iz regiona, svečano su otvorili gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić, kao i pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske, Tanja Đaković.

Direktor Filmskog centra Srbije i jedan od učesnika Boban Jevtić je istakao da je „Filmski forum Banja Luka“ važna regionalna inicijativa posebno zato što dolazi iz Republike Srpske.

„Odlično organizovan, sa referentnim sagovornicima, jasno fokusiranim temama, ovaj forum budi nadu da će se stvari u audiovizuelnom sektoru u Republici Srpskoj najzad promeniti na bolje. Veliko interesovanje lokalnih kao i regionalnih profesionalaca to potvrđuje“, rekao je Jevtić.

Posebno je, smatra, važna inicijativa za stvaranje Filmskog centra ili Audiovizuelne agencije Republike Srpske na koju je pozitivno odgovorila i država.

„Ako se to ostvari, najzad bi se institucionalizovala ova oblast koja je jedan od najvažnijih pokazatelja napretka jedne zemlje“, dodao je Jevtić.

Grad Banja Luka je podržao ovu konferenciju, a gradonačelnik Igor Radojičić je istakao kako je Banja Luka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za evropsku prestonicu kulture 2024. godine, izuzetno zainteresovana za razvoj svih grana kulture.

Pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Ministarstvo prepoznalo značaj i važnost ove konferencije i pružilo podršku ovom događaju.

U okviru konferencije održano je pet panela koji su bili posvećeni filmskim fondovima, dokuemntarnom filmu, snimanju prvog filma i alternativnoj distribuciji.

Paralelno sa panelima održane su i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima koje su bile posvećene izazovima i mogućnostima prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.