U trendu

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“ na programu 11. novembra

BEOGRAD 22. oktobar (Tanjug) – Na petnaestom jubilarnom filmskom festivalu Slobodna Zona koji će biće održan od 7. do 12. novembra 2019. godine u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u okviru takmičarske selekcije – Horizonti Balkana – biće prikazano šest ostvarenja, među kojima najviše pažnje izaziva hrvatski film „Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević.

Srpska premijera ovog ostvarenja a koje govori o Diani Budisavljević, Austrijanki, udatoj za Srbina u Zagrebu, koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja oko 10.000 srpske dece iz ustaških logora u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, zakazana je za 11. novembar.

Film je na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine i tom prilikom je osvojio šest nagrada

Film predstavlja crno-belu fuziju igranog, dokumentarnog i arhivskog materijala, dramatizacije autentičnih događaja, filmskih natpisa, komponovane eksperimentalne i klasične muzike.

Izbor za selekciju – Horizonti Balkana nap5ravili su Jelenea Maksimović i Ivan Bakrač,a iobeležiće ga filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

Dugometražni dokumentarni film Andreja Korovljeva „Tusta“ približava nam život Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule.

Kroz arhivske materijale i intervjue s članovima benda, kolegama i savremenicima, film govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava, ograničenim aktivnostima benda i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalizma u Hrvatskoj.

Film makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske „Bog postoji: njeno ime je Petrunija“ imao je premijeru na ovogodišnjem Berlinalu gde je donio Nagradu ekumenskog žirija. Film je dobitnik nekoliko nagrada na letnjim festivalima i favorit publike.

I dokumentarni film srpske autorke Jelene Radenović „Umetnost sećanja“ podseća nas na nasleđe prošlosti. To je film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije.

Minimalistički debitantski film“ Čudovišta“ rumunskog reditelja Mariusa Olteanua okreće se unutrašnjoj, ličnoj borbi i preispituje odnos glavnih protagonista kroz njihove susrete sa potpunim strancima.

U dokumentarnom omnibusu „Palata za narod“ bugarskih reditelja Georgija Bogdanova i Borisa Misirkova glavni protagonisti su građevine u Moskvi, Sofiji, Bukureštu, Berlinu i Beogradu koje predstavljaju remek-dela arhitekture iz perioda socijalizma i svedoče o istorijskim preokretima u Istočnoj Evropi u drugoj polovini dvadesetog veka.

Arhivski materijali, intervjui, savremeni snimci, glasovi naratora i citati grade strukturalno kompleksan omaž ovim izuzetno značajnim građevinama.

Petnaesti jubilarni filmski festival Slobodna zona će 7. novemnra otvoriti film „Areta Frenklin – Amazing Grace“ u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.