U trendu

„Galerija i Talija“ u Savremenoj galeriji Zrenjanin

ZRENJANIN – U Savremenoj galeriji Zrenjanin 8. jula biće otvorena izložba „Galerija i Talija“ koja je posvećena počecima izložbene delatnosti Savremene galerije u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Izložba, čija je autorka viša kustoskinja Slavica Popov, istražuje aktivnu izlagačku delatnost Savremene galerije u Zrenjaninu u foajeu zrenjaninskog pozorišta u periodu od nastanka umetničke kolonije u Ečki 1956. do dobijanja izložbenog salona u Zrenjaninu 1964. godine, a koja je nagovestila pravac formiranja umetničke zbirke ove ustanove.

Prateći trend koji su Beogradsko dramsko pozorište i Srpsko narodno pozorište počeli da praktikuju, da u okviru premijere neke predstave otvore i likovnu izložbu, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu je 1956. godine otvorilo vrata svog foajea za tu namenu.

Na osnovu dostupne građe, novinskih tekstova u lokalnom listu „Zrenjanin“ i retkih sačuvanih kataloga izložbi sastavljen je hronološki popis od 29 izložbi koje su realizovane u periodu od 1956. do 1963. godine.

Na izložbi „Galerija i Talija“ biće predstavljeno 30 radova koji su uglavnom bili izlagani na izložbama u foajeu pozorišta, a zatim ušli u zbirku Savremene galerije Zrenjanin.

Ovom izložbom obeležava se jubilej 55 godina postojanja salona Savremene galerije Zrenjanin (1964-2019) na adresi Trg slobode 7.

Tokom trajanja izložbe, svakog petka od 19 do 20 časova u salonu Savremene galerije Zrenjanin održavaće se besplatne likovne radionice za decu koje će voditi Jelica Milivojev, primenjeni umetnik.

Izložba će biti postavljena do 31. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.