U trendu

Gostovanje Slovenskog narodnog gledališča u Beogradu

Beogradska pozorišna publika imala je priliku da u prostoru Centra „Sava“ vidi gostovanje Slovenskog mladinskog gledališča, pozorišta koje je poznato po svom širokom spektru inovativnih poetika različitih mlađih režisera i fenomenalnoj energiji glumačkog ansambla.

Predstave ovog slovenačkog pozorišta često gostuju pred stranom publikom svih uzrasta, u Evropi i van nje. Beogradskoj publici umetnici iz ove kuće već su dobro poznati, a ovog puta Slovenci su se predstavili čak trima gostujućim predstavama: adaptacijom romana Umberta Eka „Ime ruže“ i postavkama Čehovljevih drama „Tri sestre“ i „Galeb“.

I dok je predstava „Ime ruže“ pre svega izgledala kao veliki produkcioni zalogaj (mada se ne može zanemariti kreativni aspekt inscenacije), postavke Čehovljevih drama bile su daleko uspešnije i bolje prihvaćene od strane publike.

Iako se obe predstave odlikuju svojevrsnom sporošću kao osnovnom karakteristikom, pauze su nabijene kontekstom, koji prevazilazi snagu izgovorenog, te se tako pažnja usmerava na ćutanje u kojem se naslućuju iznenađujući sadržaji.

Način glume, sitni pokreti, različita čeprkanja po sceni – stvarali su utisak da se sve vreme nešto, čak mnogo toga, događa, a u stvari se pred nama bukvalno zaustavljalo vreme. Time su Čehovljeve replike zvučale još plastičnije i tragičnije, time su ponovo iscrtani komplikovani odnosi i karakteri Čehovljevih junaka.

Kakav pristup će imati naša pozorišta u aktuelizaciji Čehova, ostaje da se vidi. Čak dve prestižne pozorišne kuće u Beogradu (Narodno pozorište i Atelje 212) najavile su svoje postavke Čehovljevih drama „Višnjik“ i „Tri sestre“, te se tako može očekivati da će beogradski umetnici biti u prilici da na najadekvatniji mogući način uzvrate posetu svojim slovenačkim kolegama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.