U trendu

Gračanica: Izložba M. Šobajića otvara Vidovdanske svečanosti

GRAČANICA – Izložbom slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine, u Domu kulture Gračanica u utorak 1. juna svečano će biti otvorene Vidovdanske svečanosti i početak rada 23. gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2021“.

Kako je saopštio Dom kulture Gračanica, povodom obeležava sedam vekova od izgradnje Manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina ove godine biće otvorena renovirana Galerija doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

Dodaje će da je ovog Vidovdana biti obnovljen rad Galerije umetnosti Priština, koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća kući, Kosovu i Metohiji.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji.

Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine.

Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji kovid-19, napominje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.