U trendu

Hor i Somfonijski orkestar RTS 8. DECEMBRA na Kolarcu

BEOGRAD – Dela jednog od najvećih ruskih simfoničara 20. veka Dmitrija Šostakoviča, biće izvedena 8. decembra na koncertu Hora i Simfonijskog orkestra RTS u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Koncert će otvoriti jedna od najpopularnijih kompozicija ovog stvaraoca – „Valcer br. 2″, iz „Svite za varijetetski orkestar“, veoma poznat zahvaljujući režiseru Stenliju Kjubriku, koji ga je kao primenjenu muziku uklopio u svom poslednjem filmu „Širom zatvorenih očiju“ (1999) gde su igrali tradašnji bračni par Tom Kruz i Nikol Kidmen.

Na repertoaru koncerta će biti i kantata „Smaknuće Stjepana Razina“, komponovana na libreto Jevgenija Jevtušenka.

Posle premijere ovog dela, 1964. godine, Jevtušenko je napisao: „Šostakovičovo čitanje moje poezije je bilo toliko precizno u intonaciji i smislu, da sam se osećao kao da je bio u meni kada sam pisao pesme i da je komponovao muziku dok su se stihovi rađali“.

U izvođenju ove kantate nastupiće i bas Goran Krneta.
Koncert pod dirigentskom supervizijom Srbe Dinića će zaokružiti Šostakovičeva poslednja „Petnaesta simfonija“, koju je publika, na premijeri 1971. godine, pozdravila ovacijama.
Oduševljeni kompozitor tada je uzviknuo: „Napisao sam opaku simfoniju““.

Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič (Sankt Peterburg, 1906 – Moskva, 1975) je bio ruski kompozitor koji je stvarao za vreme Sovjetskog Saveza i to u doba režima Josifa Staljina, te je imao složen odnos sa sovjetskom vladom.

Pisao je himne vlasti, ali se trudio i da ostane na distanci od komunističkog sistema, trpeo je dve javne osude svoje muzike 1936. i 1948, i povremeno zabranu izvođenja.

Šostakovič je i pored tih muka i dalje bio najpopularniji i najbolji sovjetski kompozitor svog naraštaja i primio je mnoge nagrade.

Najvažnija dela su mu 5. simfonija u De-molu, 7. simfonija u Ce-duru, 10. simfonija u E-molu, i druga orkestarska dela, a tokom veoma plodne i svestrane karijere je stvarao scensko-muzička dela, kamernu muziku najviše za gudačke kvartete, klavirsku muziku.

Šostakovič je pored Igora Stravinskog i Sergeja Prokofjeva jedan od najznačajnijih ruskih kompozitora 20. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.