U trendu

Izabrano novo rukovodstvo UKS, protest zbog mera Prištine

BEOGRAD – Udruženje književnika Srbije (UKS) protestovalo je danas protiv mera vlasti u Prištini da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i pozvalo „Evropu i svetske intelektualce da se oglase i osude“ ovaj postupak čiji je cilj izgladnjivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Protestujemo protiv ekonomske i necivilizacijske zasnovane mere izgladnjivanja srpskog naroda, a sve u cilju progona sa vekovitog kućnog praga. Apelujemo na Evropu i svetske intelektualce da se oglase i osude ova neprimerena ponašanja vlastodržaca iz Prištine, koje podsećamo da etičke norme kod Srba i kod Albanaca istinski imaju veću važnost od raznih propusta i odredbi utemeljenih na nepravednim i isključivim odlukama“, istakao je Radomir Andrić, predsednik UKS-a, na Izbornoj skupštini ove književne asocijacije u Domu vojske u Beogradu.

Osuda postupka prištinskih vlasti i podrška srpskom narodu na KiM u njegovoj borbi za opstanak ušli su i u zaključak skupa, a istovremeno je osuđena zabrana ulaska u Crnu Goru srpskih pisaca, članova UKS-a.

Pisci su takođe pozvali Ministarstvo kulture da obnovi dodeljivanje nacionalnih penzija, predložili osnivanje Akademije umetnosti, pružili podršku očuvanju ćiriličkog pisma, i naložili novoj upravi da nastavi pravnu borbu za zgradu UKS u Francuskoj 7.

Sa skupštine je upućen i zahtev da se regulišu autorska prava pisaca, i povećaju izdvajanja za kulturu, posebno književnost.

Tajnim glasanjem pisci su se izjasnili za članove novog rukovodstva. Od 15 kandidata za Upravni odbor izabrani su Milovan Vitezović (148 glasova), Novica Sovrlić (129), Dragan Mraović (124), Vidak Maslovarić (121), Selimir Radulović (116), Adam Puslojić (113), Gordana Vlajić (108), Živorad Ajdačić (101), Petar Žebeljan (99), Miloš Janković (98) i Goran Đorđević (97).

Novoizabrani članovi UO će iz svojih redova izabrati predsednika.

Na Skupštini su uručene nagrade za životno delo koje su dobili: Stojan Berber, Rade Božović, Janko Vujinović, Dušan Pajin i Milan V. Đorđević. Plakete „Simo Matavulj“ dobili su Miodrag D. Ignjatović, Ranko Krstajić, Ranko Đinović, Veselin Mišnić, Vera Horvat i Živojin Rakočević. Pesničku nagradu „Milan Rakić“ dobila je Vesna Radović za knjigu „Na čaju kod Ljilje Brik“, u izdanju „Prosvete“.

Za počasnog predsednika UKS izabran je dosadašnji predsednik Radomir Andrić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar