U trendu

Izdavačku poduhvat “Nemanjići, starozavetna dinastija“

BEOGRAD – Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) dodelio je u petak na 63. Međunarodnog beogradskom sajmu knjiga nagradu za izdavački poduhvat “Vulkanu” za publikaciju “Nemanjići, svetorodna dinastija” grupe autora.
Žiri u sastavu David Vartabedijan (predsednik), Danijela Paracki i Zoja Bojić ocenio je da “ova obimna i reprezentativna knjiga, obogaćena geografskim mapama, reprodukcijama i ilustracijama, i slikom i tekstom baca svetlost na značajan period istorije Srbije”.
Nagrada za piktogramski grafički roman pripala je Vladimiru Veljaševiću za “Slobodan pad” u izdanju “Besne kobile” iz Zemuna i Fakulteta likovnih umetnosti, uz ocenu žirija da je autor, koristeći relevantnu literaturu, sastavio neromansirani scenario istinski veoma romantičnog života glavnog junaka, osnivača književnog pokreta zenitizma i jednog od pokretača časopisa „Zenit“ Ljubomira Micića.
Nagrada za klasično strip ostvarenje pripalo je Rajku Miloševiću Geri za “Prokleti” (System Comics), koji je, kako je istakao žiri, “veštom rukom u tradiciji klasične evropske strip škole, kadriranjem na američki način, maestralno proveo čitaoca kroz nimalo laku priču Džejsona Arona o vremenu pre biblijskog potopa koje na momente neodoljivo podseća i na vreme sadašnje”.
Aleksandar Zolotić dobio je nagradu za dečiju ilustraciju za knjige “Mila, kraljica nereda” Patriše Anđelković (Kreativni centar) i “Neko se uselio u onu staru vilu” Uroša Petrovića (Laguna).
“Ilustracije Aleksandra Zolotića u obe publikacije u potpunosti odgovaraju njihovim sadržajima – u prvoj su svetle i smeštene u porodični ambijent, dok su u drugoj stariji likovi, tamniji kolorit i različiti neočekivani eksterijeri i enterijeri koji odgovaraju misterioznim zagonetkama”, stoji u obrazloženju.
Najboljom fotomonografijom proglašena je knjiga “Kraj beogradske kaldrme” (Službeni glasnik) Dragana Bosnića, koji je “rečima i slikom sastavio portret jednog grada i jednog života, portret koji se obraća svim generacijama”.
Nagrada za klasičnu ilustraciju uručena je u sali “Vasko Popa” Nebojši Đuranoviću za publikaciju “Srpski vitezovi u doba Nemanjića” (Evrobook), jer je “pedantno rekonstruisao tokove bitaka i raspored i izgled vojskovođa, vitezova, vojne opreme i oružja u doba Nemanjića, a rezultat je jedinstvena publikacija o interesantnoj i značajnoj temi”.
Najbolja knjiga iz istorije umetnosti je “Istorija srpske umetnosti XVIII-XXI vek” Slobodana Maldinija (Knjiga komerc), koja, prema oceni žirija, sa oko 3.000 reprodukcija predstavlja izuzetan poduhvat i vrstu enciklopedije istorije likovne umetnosti u Srbiji tokom protekla dva veka.

Veterinarka Nikoleta Novak nagrađena je za oblikovanje dečje knjige “Prijatelji iz savane” (Pčelica) koju je ilustrovao Aleksa Jovanović.
Žiri je istakao da su pisac i ilustrator svojim likovima udahnuli osećanja, izraze i ponašanje koje veoma mladi čitaoci mogu lako da prepoznaju i da poučne pričice primene u sopstvenom iskustvu.
Nagrađena je i likovna oprema “Pančevačkog almanaha” grupe autora koji je priredio Zoran Penevski, a izdao “Zeleni lav” iz Pančeva, a koji “poziva čitaoca na krstarenje Pančevom ukazujući mu na velika i mala likovna i emotivna iznenađenja koja se u njemu kriju”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.