U trendu

Izložba grafičkog jezika Mari i Ota Nojrata

LONDON, 30. avgusta ( Tanjug) – U Londonu je u toku izložba utopijskog grafičkog jezika koji su kreirali bračni par Mari i Oto Nojrat 1935.godine sa idejom da to postane univerzalni način sporazumevanja, kao što su danas kompjuterske ikonice i emodži koje razumeju i deca, samo ako imaju i umeju da barataju kompjuterima, preneo je londonski dnevnik „Gardijan“.
Mari i Oto su emigrirali 1934 iz Beca bežeći pred nastupajućim nacizmom, jer on je bio Jevrejin i komunista dok je ona bila „arijevka“, ali nije želela da živi u nacističkoj zemlji. Prvo su emigrirali u Holandiju, a zatim su prešli u Veliku Britaniju, gde je Oto umro 1945. u Oksfordu.
Nojrati su bili kreativni revolucionari koji su verovali da bi odnosi među ljudima bili bolji ako bi koristili pojednostavljeni vizuelni jezik.

Mari je došla na ideju da se taj vizuelni jezik nazove „Isotype“ (Internacionalni sistem tipografskih slika) koji bi deca učila od prvog razreda osnovne škole i gradivo učila na osnovu vizelnih ikonica i lanca simbola koji bi se mogao protumačiti kao neka rečenica.

Njih je inspirisao britanski filozof Čarls Kej Ogden, koji je tvrdio da bi se engleski jezik mogao svesti na 850 reči, koji bi se nazivao „osnovni“, a sve ostalo bi se moglo pretočiti u ikonice i simbole.

Mari Nojrat je ovu ideju usavršila i osnovala je „Institut Izotajp“ u kome je radila sve do svoje smrti u Londonu 1986. godine. Od muževljeve smrti pa sve do 1970. Mari je okupila ekipu ilustratora koji su ovaj njen koncept vizuelnog jezika pretočili u više od 80 knjiga za decu od kojih je pola bilo posvećeno tumacenju vizuelnog jezika.

Sada je „Londonska kuća ilustracija“ organizovala izložbu “ Mari Nojrat, slikovna nauka“, na kojoj je prikazan njen rad u „Izotajp institutu“
Na izložbi su izložene prelepe knjige kao što je „Previše malo da bi se videlo“, „Unutar atoma“ i “ Šine ispod Londona“ koje su bazirane na Otovoj ideji da podaci koji su vizuelno prikazani mogu kazati više nego reči. Na izložbi je slikovnim jezikom iznet Otov stav da knjige poput ovih koje su napisane likovnim jezikom prenose znanje na mnogo jednostavniji način od onih koje su klasično štampane.
NJegove ideje sada primenjuju grafički dizajneri koji kreiraju nove simbolei ikonice čije značenje se razume u celome svetu, podseća „Gardijan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.