U trendu

Izložba „Inspirisani Italijom“ u Galeriji Matice srpske

BEOGRAD – Izložba „Inspirisani Italijom“ biće otvorena sutra u 20 časova u Galeriji Matice srpske.

Postavka je posvećena srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije i na taj način, uvodili srpsku umetnost u nove tokove.

Ova izložba, kako objašnjavaju organizatori, daje pogled na duge veze Srbije i Italije na polju kulture i umetnosti kroz dela iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Stanislava Jovanović Mindić autorka i kustoskinja izložbe kazala je da je kroz 30 umetničkih dela, nastalih od XVIII do XX veka, ukazano na veze srpskih umetnika sa italijasnkim kulturno-umetničkim nasleđem.

„Izabrali smo kopije nastale prema italijanskim majstorima slikarstva, studije prema antičko-rimskim modelima, crteže sa putovanja po Italiji sa željom da posetiocima pružimo potpuni vizuelni doživljaj Italije srpskih umetnika“, objasnila je Mindićeva.

Postavka „Inspirisani Italijom“ nastala je tokom prošle godine povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa ove dve zemlje, kada je predstavljena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Prema rečima Tijane Palkovljević, upravnice Galerije, izložba je imala za cilj da pokaže jedno od njihovih strateških opredeljenja, a to je da srpsku kulturu i umetnost razmatraju u širim evropskim okvirima.

„Zajedno sa našim partnerom osiguravajućim društvom ĐOR Novi Sad, novosadskoj publici u Galeriji Matice srpske predstavljamo potpunije izdanje izložbe. Sa našim partnerima delimo mnoge vrednosti, među kojima je pre svega težnja ka zaštiti kulturnog nasleđa i njegova promocija. Na ovaj način pokazali smo kako ustanove kulture i privrede mogu i treba da sarađuju“, kazala je Palkovljevićeva.

Podršku za realizaciju ove izložbe pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ĐOR osiguranje, član italijanske Unipol grupe.

Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora ĐOR osiguranja istakao je da oni prepoznaju značaj napora jedne od najstarijih ustanova kulture da prikaže radove domaćih autora.

„Sa željom da doprinese razvoju društva kroz unapređivanje ekonomije, nastojimo da pružimo podršku i razvoju sporta, kulture i umetnosti. Priznanje „Planeta biznis“ za društvenu odgovornost u 2019. godini je potvrda da smo na dobrom putu“, kazao je Marekđani.

On je istakao da iskustvo dolazi iz Italije, zemlje bogate delima najznačajnijih svetskih slikara, baš kao što su to činili Aksentije Marodić, Jeftimije Popović, Novak Radonjić, Pavle Simić i drugi.

Izložba je otvorena do 3. maja u Galeriji Matice srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.