U trendu

Izložba nakita za Dan Muzeja primenjene umetnosti

BEOGRAD – Muzej primenjene umetnosti obeležava svoj Dan – 6. novembar – otvaranjem reprezentativne izložbe iz muzejskih kolekcija – „Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka“, autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU.

Autorka se opredelila za prikazivanje najpopularnijih i najzastupljenijih formi nakita – prstenja i minđuša iz antičkog perioda i doba srpskog srednjeg veka pa će posetioci imati priliku da vide 95 predmeta iz Zbirke metala i nakita Muzeja primenjene umetnosti, kao i 10 dragocenih predmeta iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba i prateći studijski katalog imaju za cilj da ukažu na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i naušnica, na slojevit svet njihovih simbola i uloga, bliskost tema i novu interpretaciju motiva i ideja antike na srpskom srednjovekovnom nakitu.

Na ovaj način, predmeti iz različitih istorijskih epoha sagledavaju se kao jedinstvena celina, unutar koje se jasno mogu uočiti originalni dometi starog srpskog zlatarstva.

Ljubitelji nakita imaju jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide poznata i nepoznata remek-dela, kao što su zlatan prsten kritsko-mikenske kulture nastao oko 1400. godine pre nove ere, rimske geme stare 2000 godina, vizantijski pečatni prsten iz 6-7 veka, viteško i streličarsko prstenje iz 14. i 15. veka, srebrno srednjovekovno prstenje iz Novog Brda sa antičkim gemama, lunulaste minđuše klasične Grčke iz 4. veka pre nove ere, rimske, ranoslovenske i srednjovekovne naušnice.

Predmeti, koji će na ovoj izložbi biti predstavljeni javnosti, ilustruju specifičan segment srpskog kulturnog nasleđa koji svedoči o viševekovnoj tradiciji izrade i nošenja nakita na ovom podneblju, preplitanju različitih umetničkih uticaja i njihovom autentičnom stapanju u doba srpske srednjovekovne države, kada je klasično organski živelo u savremenom, a simbolično bilo način mišljenja i življenja.

Povodom Dana muzeja i održavanja izložbe „Klasično i simbolično-prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti“, u Digitalnoj biblioteci muzeja formirana je kolekcija „Nakit i metal“.

Kolekcija obuhvata osam publikacija, koje je Muzej primenjene umetnosti objavio od 1969. do 2005. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.