U trendu

IzloĹžba o Narodnoj biblioteci Srbije danas u Galeriji NBS

BEOGRAD – IzloĹžba „Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 1941-2021“ v.d. direktora Muzeja Ĺžrtava genocida Dejana Ristića biće otvorena danas u Galerijskom prostoru Narodne biblioteke Srbije i trajaće do 30. septembra, saopĹĄtili su organizatori događaja.

Tokom svečanosti otvaranja izložbe prisutnima će se obratiti autor Ristić i v.d. upravnika NBS Vladimir Pištalo.

Ovom postavkom obeležava se 80. godišnjica uništenja srpskog nacionalnog bibliotečkog fonda 6. aprila 1941. godine usled neposrednih posledica nacističkog bombardovanja ovog zdanja na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Kako je najavljeno, cilj je da se javnosti predstavi istorijski kontekst i tragične posledice jednog od najvećih ratnih zločina počinjenih nad kulturnim i identitetskim nasleđem na čitavom području Evrope tokom sveukupnog trajanja Drugog svetskog rata.

Javnosti će po prvi put biti predstavljeni neki od artefakata koji neposredno svedoče o ovoj tragediji nesagledivih razmera i posledica po srpsku, evropsku i svetsku kulturu koje su za izlaganje ustupile brojne nacionalne ustanove kulture i prosvete.

Po prvi put će biti predstavljeni i elementi nacionalnog kulturnog nasleđa – arhive koje svedoče o osnivanju NBS, segmenti sačuvanog nacionalnog fonda, najreprezentativniji segmenti keramoplastike sa zdanja Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, arheoloĹĄki nalazi sa samog lokaliteta, i drugi.

IstraĹživanja koja su dovela do realizacije izloĹžbe vrĹĄena su u brojnim vaĹžnim kulturnim i obrazovnim institucijama: Arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Vojnom arhivu, Arhivu SANU, Istorijskom arhivu Beograda, Istorijskom arhivu u KruĹĄevcu, Jugoslovenskoj kinoteci, Filmskim novostima, Narodnom muzeju u Beogradu, Istorijskom muzeju Srbije, Muzeju istorije Jugoslavije, Muzeju grada Beograda, Muzeju vazduhoplovstva, i drugim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.