U trendu

IzloĹžba „Sto odabranih“ – kompanije kao mecene u kulturi

NOVI SAD – U galeriji Matice srpske u Novom Sadu večeras je otvorena izloĹžba „Sto odabranih“.

Reč je o završnoj izložbi najreprezentativnijih umetničkih dela iz kolekcije Vojvođanske banke, koja sada posluje u okviru OTP grupe.

Izložbu je svečano otvorio ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, koji je tom prilikom istakao značaj društvene odgovornosti velikih kompanija u podršci kulturi.

„Nema viĹĄe velikih mecena i zaduĹžbinara, ali umesto njih postoje druĹĄtveno odgovorne kompanije. DrĹžava snaĹžno pozdravlja njihovu podrĹĄku kulturi i umetnosti, ali će Ministarstvo kulture i informisanja u narednom periodu učiniti, kroz izradu strategije, i konkretne korake kroz predlog izmena zakona koji će omogućiti poreske i druge olakshice pojedincima i kompanijama u takvim slučajevima“, istakao je Vukosavljević.

Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke istakao je da je saradnja sa Galerijom Matice srpske započeta kako bi se javnost upoznala sa tom zbirkom umetničkih dela.

„Pre neĹĄto viĹĄe od dve godine smo sa Galerijom Matice srpske započeli saradnju sa ciljem da pomognemo rekonstrukciju ove vaĹžne ustanove, ali i da nam oni pomognu da zbirku slika u naĹĄem vlasniĹĄtvu otvorimo za javnost i time na viĹĄi nivo podignemo učešće Vojvođanske banke u očuvanju kulturne baĹĄtine“, rekao je Mihajlović.

Postavka, koja će biti predstavljena publici u Galeriji Matice srpske, na Trgu galerija u Novom Sadu, do 20. septembra, deo je projekta „Odgovorno u kulturi“ koji je trajao dve godine za koje je uz ekspertsku pomoć ove institucije kulture popisano, valorizovano i katalogizovano gotovo 800 umetničkih dela, istakla je upravnica, dr Tijana Palkovljević Bugarski.

„Bio je veliki posao obići sve filijale Vojvođanske banke i popisati dela koja se u njima nalaze, ali je joĹĄ teĹže bilo izdvojiti stotinu slika koje će na najbolji način predstaviti kolekciju i umetnike i epohu u kojoj su stvarali“, rekla je Palkovljević Bugarski na otvaranju izloĹžbe.

Bogata kolekcija Vojvođanske banke obuhvata i slike najvećih vojvođanskih slikara, Milana Konjovića, Milana Kečića, Miće Popovića, Save Stojkova i mnogih drugih istaknutih umetnika iz druge polovine 20. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.