U trendu

Knjiga koja će vas oduševiti: „Slepe ulice istorije“, Nevena Cvetićanina

Nova knjiga Nevena Cvetićanina „Slepe ulice istorije (Elita, (dis)kontinuitet i legitimitet)“, koja se bavi istraživanjem uzroka koji srpsko društvo u modernoj istoriji čine nestabilnim, objavljena je u izdanju Instituta društvenih nauka i izdavačke kuće Arhipelag.

„Slepe ulice istorije“ u svom središtu imaju pitanja (dis)kontinuiteta i legitimiteta, ali se knjiga na njima ne zaustavlja, već ispituje moguće i nužne korake koje je neophodno da učine srpske elite kako bi društvo iz konfliktnog stanja bilo prevedeno u stanje smirujućeg, delatnog i beskonfliktnog legitimiteta.

Oblikovana na ovakav način, Cvetićaninova knjiga ima najpre teorijsku eksplikaciju odnosa kontinuiteta i legitimiteta, potom raspravu o ulozi elita u oblikovanju društvene i političke stvarnosti, razmatranje problema odnosa kontinuiteta i legitimiteta u istorijskoj perspektivi koja seže od Prvog srpskog ustanka do danas.

Autor uključuje analizu slučaja Velike Britanije i uslova istorijskog procesa konstituisanja britanske elite, da bi, u finalu knjige, na tom temelju, od istorijskog i teorijskog aspekta prešao na praktični apsekt dajući konkretne predloge kako da srpsko društvo iz „začaranog istorijskog kruga“, ispunjenog prevratima, sukobima i drugim istorijskim traumama, pronađe „institucionalni izlaz“.

Taj izlaz Cvetićanin prepoznaje u nužnosti da „srpske elite oblikuju drugačiji institucionalni i konceptualni okvir koji bi vodio do ravnoteže, društvenog smirivanja i neophodnog legitimiteta“.

Kao institucionalni okvir za oblikovanje legitimiteta u srpskom društvu, on, polazeći i od iskustva svojih ranijih knjiga, pre svega „Političke mehanike i veštine državništva“ i „Državništva modernog doba“, predlaže model francuske Pete republike.
„Srpsko društvo u prvim decenijama 21. veka odaje utisak nedovršenog i nestabilnog društva koje tumara kroz lavirinte istorije često završavajući u njihovim slepim ulicama. Posvađano iznutra, podeljeno prema spolja, izloženo i iznutra i spolja ratu svih protiv sviju , srpsko društvo ima sve razloge da brine za svoj dugoročni opstanak“, piše Neven Cvetićanin u knjizi „Slepe ulice istorije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.