U trendu

Konferencija „Kino Climates“ u DKSG

BEOGRAD – Konferencija evropske mreže nezavisnih bioskopa, prikazivača i distributera „Kino Climates“ biće održana od 21. do 24. februara u Domu kulture „Studentski grad“.

Predstavnici više od 30 bioskopa i prikazivača iz 10 evropskih zemalja razmatraće trenutnu bioskopsku situaciju u Evropi i svetu i voditi razgovore o budućnosti i širenju mreže.

Dnevni program je zatvoren za javnost, a večernji deo programa biće otvoren i besplatan za ljubitelje filmske umetnosti.

Najavljen je ciklus dokumentarnih filmova o klasičnom bioskopu pod nazivom „Izvan mraka“, koji je osmislio Igor M. Toholj, urednik filmskog programa DKSG i filmski autor, a započeće domaćim dokumentarnim filmom „Okupirani bioskop“ Senke Domanović.

Biće organizovan i program posvećen političkoj propagandi u rumunskim kino klubovima i prikazan francuski film „Je, tu, elles…“ jednog od pionira kompjuterske animacije Petera Foldesa.

„Kino Climates“ je evropska mreža nezavisnih bioskopa, prikazivača i distributera koja podržava slobodu i raznovrsnost u filmskoj kulturi.

Jedan od glavnih ciljeva mreže je da osmisli kreiranje novih načina saradnje i prezentacija, uz očuvanje originalnosti i jedinstvenosti svih članica mreže.

Od svog nastanka 2010. godine, „Kino Climates“ je okupila preko 40 različitih organizacija (bioskopa, distributera, kino klubova…).

Mreža nastoji da olakša razmenu među evropskim nezavisnim bioskopima i da podrži cirkulaciju nekomercijalnih filmova, a takođe želi da razvije zajedničke strategije i akcije za jačanje vidljivosti, a Akademski filmski centar DKSG je punopravni član mreže od njenog nastanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.