U trendu

Kreativni centar objavio slikovnice o Mami Mu

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Kreativni centar“ objavila je slikovnice „Mama Mu pravi kućicu na drvetu“ i „Mama Mu se ljulja“ koje je napisala švedska spisateljica Juja Vislander sa suprugom Tumasom Vislanderom, a ilustrovao čuveni švedski ilustrator Sven Nurdkvist, čitaocima u Srbiji poznat po serijalu od devet knjiga o farmeru Petsonu i mačku Findusu.

Glavna junakinja ovih knjiga je krava Mama Mu koja se ne miri sa svim onim što bi moglo da sputava jednu kravu i, uprkos pokušajima gavrana Gavre da je ubedi da se predomisli, uspeva da ostvari ono što želi duboko u sebi – da napravi kućicu na drvetu i ljuljašku u šumi.

Vesna Aleksić, spisateljica za decu i mlade, često govori o važnosti slikovnica i pored literarnog i likovnog značaja posebno ističe terapeutsko svojstvo slikovnice.

„Smatram da je bitno da likovi nisu savršeni, već prepoznatljivi, sa sitnim nedostacima i problemima koje žele da savladaju. Takve slikovnice treba da pomognu deci u prihvatanju zamršene realnosti, u kojoj ne postoje samo pozitivci i negativci, već slabe i jake strane u svakome od nas“, kaže Aleksić.

Serijal knjiga o Mami Mu obuhvata više od 10 slikovnica namenjenih deci uzrasta od tri do šest godina.

Avanture Mame Mu i njenog drugara Gavre napisala je švedska spisateljica Juja Vislander koja je još kao dete maštala da će se udati za farmera jer je leta provodila kod bake na selu, okružena prirodom i kravama.

Seća se da je još tada počela da piše.

Serijal o Mami Mu napisala je sa suprugom i zajedno su pisali i komponovali pesme za decu koje se i dan-danas pevaju u većini švedskih domova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.