U trendu

„Lazar Trifunović“ biće uručen Simoni Ognjenović

BEOGRAD – Na svečanosti u Kulturnom centru Beograda, u Galeriji Artget 14. januara u 12 časova tradicionalno će biti dodeljene dve prestižne stručne nagrade iz oblasti promišljanja savremene vizuelne i likovne umetnosti u našoj zemlji – nagrada “Lazar Trifunović“ za 2019. godinu koja se dodeljuje za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne scene u štampanim i elektronskim medijima, i Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) koje se dodeljuje za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini.

Dobitnik nagrade „Lazar Trifunović“ je Simona Ognjanović, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja Jugoslavije, za studijski tekst „Rečnik migracija: jedno moguće tumačenje devedesetih“, publikovan u katalogu izložbe „Devedesete: rečnik migracija“, koja se održava u Muzeju Jugoslavije do 1. marta.

Žiri u sastavu: dr Jamina Čubrilo, dr Dragana Kovačić i dr Nikola Dedić razmatrao je 19 predloga dobijenih od institucija i kolega, a odluka da se nagradi navedeni tekst doneta je jednoglasno.

U svom obrazloženju žiri navodi bitne kvalitete nagrađene studije koja se izdvojila iz prošlogodišnje tekstualne produkcije o modernoj i savremenoj umetnosti „po svom analitičnom i sistematičnom pristupu kompleksnoj temi angažovanog umetničkog mišljenja i delovanja u vremenu obeleženom i oblikovanom aktivnom traumatizacijom društva.“

Priznanje DIUS dobila je izložba „Skice za pokretne slike“, autora Miroslava Karića, kustosa galerije Remont u Beogradu, priređene u okviru 13. Bijenala akvarela u Zrenjaninu, u produkciji Savremene galerije Zrenjanin, održane u periodu oktobar-novembar prošle godine.

Žiri priznanja DIUS koji je radio u sastavu: Nela Tonković, Saša Janjić i Maida Gruden, odluku je doneo jednoglasno, ističući kompleksan i inovativni karakter nagrađene izložbe „koji se odnosi na percepciju akvarela kao tradicionalne likovne discipline u intermedijalnom dijalogu sa filmskom umetnošću.“

Nagrada „Lazar Trifunović“ se sastoji iz plakete sa likom profesora, rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa „Kritičari su izabrali“ u Likovnoj galeriji KCB.

Priznanje DIUS sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos.

Obe nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.