U trendu

Misteriozni kipovi sa Uskršnjih ostrva imaju blagotvornu moć

RAPA NUI – Kamene glave koje se nalaze na Uskršnjim ostrvima spadaju u najintrigantnije misterije na svetu, a poslednje petogodišnje iskopavanje na ovom arheološkom lokalitetu otkrilo je nove, uverljive dokaze koji konačno povezuju ogromne kamene figure sa kvalitetom i plodnošću zemljišta, prenosi RTS.

Na poznatom ostrvu Rapa Nui arheolozi su otkrili 887 statua poznatih pod nazivom moai, mada se sumnja da ih je oko hiljadu, a svaka je teška oko 12 tona. Dugo se verovalo da statue imaju samo glave, ali su arheolozi tokom prethodnih projekata ispod površine zemlje pronašli i tela.

Moai statue su napravljene od monolitnog kamenja, vulkanske sedre i isklesane su na obodu vulkana Rano Raraku, gde ih ima najviše, blizu 400 u nizu. Stotine njih je transportovano odatle i postavljeno na kamene platforme duž oboda ostrva. Nešto manje od 100 statua ostalo je nedovršeno, što ukazuje na to da je kamenolom iznenada napušten.

Oko 300 statua je položeno na tlu, a ostale su poređane po putevima duž ostrva. Statue su izgledom veoma slične, ali su različitih dimenzija, najcesce su do tri i po metara, a najviša je cak 21 metar. Mase tih najvećih statau premašuju sto tona.

Gotovo sve imaju veoma velike glave, koje čine tri petine njihovih tela i kojima je posvećivana najveća pažnja pri izradi.

Ti kipovi predstavljaju prave stilizovane ljudske glave, na kojima su cela ispupčena, a u ocnim udubljenjima su ispolirani komadi korala, nos je dugačak, a obrazi glatki.

Statue su na ostrvu postojale jos kada su prvi Evropljani tamo pristigli, ali je većina srušena tokom kasnijih konflikta između klanova.

Inace, za ostrvo Rapa Nui, koje je jedno od najizolovanijih i najusamljenijih na Zemlji na kojem žive ljudi, nije se znalo hiljadama godina, a otkrio ga je, 5. aprila 1722. godine holandski moreplovac Jakob Rogeven.

Kako je tog dana bio Uskrs ostrvo je dobilo ime Uskršnje.

Nalazi se u Polineziji, na jugu Tihog okeana, oko 3.700 km zapadno od Cilea, vulkanskog je porekla, i do 1888. nije pripadalo nikome, a onda je pripojeno Čileu.

Novo istraživanje, čiji rezultati su objavljeni u časopisu Arćaeological Science, bavilo se dvema statuama koje se i dalje nalaze u kamenolomu od čijeg kamena su izgrađene sve kamene statue.

Istraživači smatraju da su ove dve statue namerno ostavljene u kamenolomu, a ne da su ostale jer nisu na vreme preseljene, a neki cak veruju da su u izradi pomagali i vanzemaljci.

Za moai statue vezane su mnoge misterije i nepoznanice, a s obzirom na njihovu ogromnu tezinu, jer neke su teske preko 10 tona, veruje se da je za izradi u transport koriscena vanzemaljska tehnologija.

Inače, moai statute potiču iz vremena između 1000. i 1600. godine, ali je najprihvaćenija teorija po kojoj su ih pre 500 godina isklesali stanovnici polinezijskih ostrva i napravljene su kao kameni simboli koji predstavljaju pretke ili istaknute velikodostojnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.