U trendu

Mobilna simfonija

„Molimo vas da isključite svoje mobilne telfone“, poruka je koja je postala redovni pratilac pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija i koncerata. Pre izvođenja simfonije američkog kompozitora Golana Levina (Golan Levin) od publike je traženo upravo suprotno: da njihovi telefoni ostanu uključeni. Delo koje je izvedeno u Lincu, Austrija, nosi naziv „Dialtones Telesymphony“, a instrumenti koji su se u dvorani čuli bili su isključivo – mobilni telefoni.

Kompozitor, stalni član Ars Electronica centra u Lincu, koji se bavi istraživanjem novih medija i formi, simfoniju je premijerno izveo na festivalu koji se svake godine održava u pomenutom gradu, a u organizaciji Centra. Levin je upravo mobilne telefone hteo da iskoristi kao instrument, i pokaže da i njihova zvonjava može da bude muzika. Delo je, pored neobičnog „instrumentalnog“ sastava, podrazumevalo i aktivno učešće 200 posetilaca, koji su, na ulazu u dvoranu, pomoću Interneta registrovali svoje brojeve telefona, a zatim i učitavali određene melodije. Tokom koncerta, mala grupa muzičara, u kojoj se nalazio i Levin, pomoću posebnog softvera pozivala je registrovane brojeve, i na taj način aktivirala željene zvuke.

Odlomke simfonije, kao i video snimak čitavog koncerta, možete naći na stranici Telesymphony.com, na kojoj ćete pronaći i podatke o kompozitoru, učesnicima, procesu nastanka i dometima izvođenja.

Korisni linkovi:

  • Telesymphony.com
  • Ars Electronica Center
  • Ars Electronica Festival

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.