U trendu

„Mood board“ Kralja i Andrejevića u „Galeriji 73“

BEOGRAD – U „Galeriji73“ na Banovom brdu 6. septembra u 19 časova biće otvorena zanimljiva izloža umetničkog tandema Milana Kralja i Marjana Andrejevića „Mood board“.
„Mood board“ zajednički je projekat dvojice autora, ujedno i nastavak njihove saradnje. Andrejević i Kralj su u svojstvu dua već izlagali na prethodnom zajedničkom projektu. Ova postavka čini i sponu dva likovna medija, digitalne grafike i akrila na platnu.

Katalog „Mood board“ inicijalno je mesto susreta dva umetnika, ali i mesto sažimanja autora, koji iz svojih ličnih perspektiva obrađuju temu struktura.

„Radovi su predstavljeni u istom planu, sa ciljem otvaranja vizure koja omogućuje povezivanje sa temom iz više perspektiva. Pored prostornih mikro i makro planova, koncept oslikava i linearnu perspektivu vremena, viđenu u fazama razvoja struktura u kojoj jedna prethodi drugoj“, objašnjavaju autori svoj zajednički rad.

Grafike Andrejevića istražuju velike i složene strukture koje su i dalje u procesu formiranja potonjim usložnjavanjem. S druge strane, na Kraljevim slikama su prikazi makro i mikro struktura, sveta prostijih organskih oblika, ogoljenih i izolovanih u zasebne entitete. Repeticija struktura, prisutna u predstavama oba autora, istvoremeno je zajednički jezik projekta kao i veznik između dva pristupa temi izvedenoj u dva medija.

„Mood board“ je kolaž koji se sastoji od mnoštva prikaza koje njihovi autori stavljaju u isti plan zajedničkog prostora, tabla na kojoj ih slažu pruža novu, složeniju percepciju sadržaja svakog pojedinačnog prikaza u odnosu na celu grupu.

Milan Kralj jediplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992. Magistrirao na FLU 1994. Urednik je Hronike galerijske scene Beograda: www.gallery-shots.blogspot.com.

Marjan Andrejević je član ULUS-a u statusu samostalnog umetnika, a umetničkom fotografijom, video radovima i slikarstvom bavi se od 2000. Imao 10 samostalnih i preko 20 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Takođe je televizijski reditelj, urednik i grafički dizajner.
Izložba će biti otvorena do 18 septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.