U trendu

Muzej grada Beograda i izložba blaga srpske prestonice

BEOGRAD – Sekretar za investicije Luka Petrović izjavio je da se rekonstrukcijom, sanacijom, prenamenom i dogradnjom objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj dobijaju adekvatna organizacija prostora i savremeni tehnološki uslovi čuvanja i gazdovanja kulturnim dobrima koje Muzej poseduje.

Uređen prostor, dodao je, omogućiće adekvatnu prezentaciju blaga Grada Beograda domaćoj i stranoj javnosti, kao i gostovanje izložbi koje do sada nisu mogle da gostuju, a čije postavke zahtevaju adekvatnu zaštitu i visok nivo mikroklimatskih uslova.
Prema njegovim rečima, kustosi i naučni istraživači imaće uslove za rad koji su elementarna pretpostavka za rad jedne elitne ustanove.

Projektom je predviđeno da u centralnom delu iz Resavske ulice i u levom krilu objekta, ka Birčaninovoj ulici, budu javni prostori, koje će koristiti posetioci muzeja.

U desnom krilu zgrade, ka Nemanjinoj biće prostori stručnih muzejskih službi i muzejski depoi koje će koristiti zaposleni u muzeju, dok je potkrovlje projektovano kao administrativni prostor, sa pratećim sadržajima, rekao je Petrović.
Novim konceptom omogućena je maksimalna fizička i vizuelna dostupnost najvećeg broja sadržaja i eksponata, ali i pojedinih delova depoa, čime bi aktraktivni sadržaj mogao biti otvoren za javnost.
Dograđeni deo nalaziće se u dvorišnom delu. Na nivou prizemlja fasada će biti ostakljena radi vizuelne komunikacije muzeja sa dvorišnim sadržajem – naveo je Petrović.
Prema njegovim rečima, muzej će imati ukupnu površinu od oko 17.000 kvadratnih metara.
Petrović je podsetio da je krajem 2006. godine Skupština grada Beograda dodelila Muzeju grada Beograda zgradu Vojne akademije u Resavskoj ulici, kao budućem prvom i centralnom sedištu stalne postavke Muzeja grada Beograda.

Objekat je delo arhitekte Dimitrija Leka iz 1899. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.