U trendu

Najbolja „Nada“ na 27. Festivalu evropskog filma na Paliću

PALIĆ – Zlatni toranj za najbolji film u Glavnom programu 27. Festivala evropskog filma Palić osvojio je norveško-švedski film „Nada“ Marije Sedal, dok je Palićki toranj za najbolju režiju otišao u ruke Agnješki Holand za ostvarenje „Šarlatan“, saopštio je danas stručni žiri.
Osim toga, Specijalno priznanje se dodeljuje kontraverznom filmu „Dau.Nataša“ u režiji dvoje autora Ilje Kržanovskog i Jekaterine Oertel, rađen u nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji.
FIPRESCI nagrada žirija glavnog programa odabrala je film „Znoj“ Magnusa von Horna, a u selekciji „Paralele i sudari“ kao najbolji je proglašen neobičan poljski animirani film „Ubij, pa napusti grad“ Marijuša Vilčinskog.
Međunarodni žiri festivala Palić 2020 radio je u sastavu: Mišel Keri iz Nemačke (filmska selektorka), predsednica, Igor Ivanov (Severna Makedonija), reditelj i scenarista, i Goran Radovanović, takođe poznat kao reditelj i scenarista.
U obrazloženju najboljeg filma celokupnog festivala – „Nada“ Marije Sedal stoji sledeće:

„Ovaj film nas je na iznenađujući način dirnuo sirovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv, takođe očarao nas je svojim toplim prikazom šire porodice i njihovim odgovorom na najrazornije vesti koje jedna porodica može primiti“.
Goran Radovanović, poznat kao reditelj igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova („Enklava“, „Hitna pomoć“, „Slučaj Makavejev“) osvrnuo se na repertoar festivala ove godine, gde je istakao činjenicu da nije bilo filmova „europudinga“, odnosno onih ostvarenja tkz. „lažnih koprodukcija“ kada se spajaju fondovi Švedske, Danske sa Grčkom i Srbijom, već su veoma logične evropske koprodukcije.
Dalje napominje da su filmovi imali zanimljiv žanrovski upliv, mešavina autorskog dela sa žanrovskim matricama, prisutna su biografska, istorijska ostvarenja, i pohvalio je neočekivano raznovrstan program.
Palićki toranj za najbolju režiju osvaja film „Šarlatan“ snimljen u koprodukciji Irske, Češke, Poljske i Slovačke, gde je žiri obrazložio rečima: „U svojoj petoj deceniji stvaranja, Agnješka Holand, neumorno posvećena, nastavlja da secira evropsku istoriju 20.veka, nenametljivo se bavi mnogim temama – misterioznim ubistvom, istorijskim dramama, kultom ličnosti, a sve to upućuje na velikog filmskog stavraoca“.
Specijalno priznanje za film „Dau.Nataša“ žiri je ocenio sledećim rečima: „Neobuzdani prikaz odnosa žrtve i mučitelja, vlasti i pojedinca i mašinerije totalitarne države, to je deo šireg DAU projekta koji je potpuno bez presedana u istoriji kinematografije“.
Radovanović dodaje da mu je veoma žao što i film „Časovi persijskog“ (Nemačka, Belorusija) Vadima Perelmana, po mnogima favorita ovog izdanja festivala, nije nagrađen, jer nisu u samom žiriju od njih troje uspeli da se usaglase, i taj film izdvoje u nekoj od kategorija.
„Nismo mogli da mu damo nagradu za najbolju režiju, jer je bio dosta klasično režiran, nismo mogli ni za najbolji film, jer je, iskreno, imao neke manjkavosti na produkcionom nivou, ali je svakako reč o veličanstvenom filmu“, objasnio je Radovanović.
Veoma originalan i jedinstven animirani projekat „Ubij, pa napusti grad“ iz Poljske proglašen je za najbolji u programu „Paralele i sudari“ prema žiriju koji su činili: Jelena Đurović, predsednica (poznata kao autor onlinen emisije „Agitpop“ o filmu i serijama), Greg De Kjur džunior (SAD) i filmski kritičar Zoran Janković.
U njihovoj odluci, između ostalog stoji: „Pobednički film ima smelosti ne samo u načinu na koji umetnik Marijuš Vilčinski koristi „low-fi“ tehniku animacije, već i zbog rešenosti da napusti racionalnu linearnost, a ovim debitantskim dugometražnim ostvarenjem autor je trijumfalno položio test pred publikom, i od njega u budućnosti možemo očekivati jedinstvene kinematografske bisere“.
FIPRESCI nagrada žirija činila je sledeći sastav od troje filmskih kritičara: Anton Sidorenko (Belorusija), Esin Kučuktepepinar (Turska) i Viktor Paz Morandeira (Španija).
Za nagrađeno poljsko-švedsko delo „Znoj“ Magnusa von Horna žiri FIPRESCI je predstavio sledeće obrazloženje: „Svojom suptilnom observacijom mlade influenserke i ljudi oko nje na društvenim mrežama, film pažljivo prikazuje, virtuelno i realno, vrednosti našeg vremena tokom krize, a težeći intimnosti, kamera ne otkriva gledaocima istinu, već konstantno prati junakinju naglašavajući egzistencijalni pad, suptilno i bez osude“.
Festival evropskog filma na Paliću 27. put biće svečano zatvoren dodelom nagrada večeras u bioskopu EuroCinema Otvorenog univerziteta u Subotici, gde će biti prikazani i filmovi „So od suza“ Filipa Garnela iz Francuske, kao i „Hotel Beograd“, Konstantina Statskija, rusko-srpska koprodukcija, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.