U trendu

„Neputovanja“ u zvaničnom programu festivala Sandens

BEOGRAD – Kratki animirani film „Neputovanja“ autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, biće prikazan u zvaničnom programu festavala „Sandens“, koji će biti održan od 24. januara do 3. februara u Park Sitiju, u SAD.

„Neputovanja“, nastala u koprodukciji Srbije i Slovačke i uz podršku Filmskog centra Srbije, biće, zajedno sa još 14 ostvarenja, prikazana u programu kratkih animiranih filmova.

Osim toga, „Neputovanja“ su nominovana za prestižnu nagradu „Annie“, koja će biti dodeljena u više kategorija, a u svetu nezavisnog animiranog filma to priznanje predstavlja pandan Oskaru.

Film „Neputovanja“ su nedavno na 9. Festivalu animacije Animage u Pernambuku, u Brazilu, osvojio nagradu za najbolji scenario.

Pre toga, ovaj je film osvojio Specijalnu nagradu žirija na prestižnom festivalu „SITGES“ (51st SITGES – International Fantastic Film Festival of Catalonia) u kategoriji kratkih animiranih filmova, a u Italiji je nagrađen za najboliji kratki film po izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji.

Tu je i nagrada na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu.

Neputovanja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu, na Martovskom festivalu u Beogradu film je osvojio Gran pri u kategoriji animiranog filma.

Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Gran prija „Zlatni pegaz“ na festivalu „Animator“ u Poljskoj.

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić.

Film su finansirali Filmski centar Srbije, Slovački audiovizuelni Fondi i televizija Arte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.