U trendu

Od večeras Dani srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu

DESPOTOVAC – U Despotovcu će večeras početi kulturna manifestacija 27. „Dani srpskog duhovnog preobraženja“, koja će trajati do 28. avgusta.

Manifestaciju, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Despotovac, na centralnom gradskom trgu otvoriće ministar bez portfelja Milan Krkobabić, uz Drugu rukovet Stevana Mokranjca u izvođenju Gradskog hora Beograd.

Program za ovogodišnje Dane je dugo i pomno pripreman i ima visoke kulturne i umetničke domete, istaknuto je na konferenciji za medije povodom te manifestacije.

Direktor Narodne biblioteke, ustanove koja je uključena u organizaciju ove manifestacije od početka, ocenila je da ono što u programu imaju „Dani srpskog duhovnog preobraženja“ u Despoptovcu, nema nijedna kulturna manifestacija u Srbiji.

Ona je izdvojila 10. naučni skup „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti“, koji je ove godine okupio 20 naučnih radnika.

Naučni skup će trajati tri dana.

Na manifestaciji će biti održana i tribina o godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i književno veče na Trgu despota Stefana na kome će učestovati pesnik i akademik Matija Bećković.

Gosti ovogodišnje manifestacije moći će da vide i nekoliko likovnih izložbi, pozorišnih predstava, da prisustvuju večeri džeza sa Biserom Velentalić i Vasilijem Hadžimanovim, rok koncertu grupe „Kerber“, koncertu Aleksandar Sedlar i beogradska simfonija sa gostima, koncertu Aleksandra Radovića…

Uz to što će se najveći deo programa održavati na Trgu despota Stefana, programi će se održavati i u Centru za kulturu, Narodnoj biblioteci, Manastirskoj vodenici i Osnovnoj školi „Despot Stefan Visoki“.

U okviru „Dana srpskog duhovnog preobraženja“ je Međunarodni viteški festival JUST OUT 2019. od 23. do 25. avgusta, na prostoru i pod zidinama srednjovekovnog mansatira Manasija, po posebnom programu.

Manifestaciju će 28. avgusta zatvoriti folklorni ansambl.

„Dani srpskog duhovnog preobraženja“, nastali su 1993. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika opštine Despotovac Radoslava Račića i čoveka zaduženog za kulturu Slavomira Vulića, pod geslom „Stvarati i kada je teško“ a prihvatili su ih Srpska akademija nauka i umetnosti i Ministarstvo kulture Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.