U trendu

Odbijeni zahtevi Ministarstva i Grada da se odloži prodaja

BEOGRAD – Odbijeni su zahtevi Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda da se odloži prodaja umetničkih slika iz „Jugoeksport“ sistema u stečaju, objavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Nažalost, oni koji su organizovali prodaju 148 umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport u bescenje odbili su danas zahteve Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda da se licitacija planirana za sutra odloži. Kažu da ih ne obavezuje rešenje Muzeja grada Beograda i Narodnog muzeja da se ove slike proglase za kulturno dobro. Oni su odlučili da prodaju naše kulturno blago. Neka im služi na čast“, naveo je Vesić na Fejsbuk profilu.

Dodao je da je javno nadmetanje zakazano za sutra u 11 sati u Agenciji za licenciranja stečajnih upravnika, Terazije 23, u sali 301 na trećem spratu.

„Muzej grada Beograda sutra, u to vreme, na zakazanoj licitaciji, predstavljaćemo ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ja“, naveo je Vesić.

Pozvao je sve medije da dođu na licitaciju.

„Pozivam sve medije da dođu kako bi se uverili hoće li ove vredne slike ostati u našim muzejima ili će se preprodavati u inostranstvu. Ovo kulturno blago pripada Srbiji. Nadam sutra ovo naše blago neće biti prodato u bescenje“, istakao je Vesić.

Sve one koji su se prijavili da kupe te slike Vesić je u ime Grada Beograda pozvao da ne zarađuju na kulturnom dobru našeg naroda.

„Molim vas da ove slike ostavite u našim muzejima. Ako ne zbog nas koji danas živimo ovde, onda zbog generacija koje dolaze“, poručio je Vesić.

Naveo je da je ovo 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji i dodao:

„Niko do sada nije digao glas, a kulturno blago našeg naroda prodaje se u bescenje po belom svetu. Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija“.

Ranije danas, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković rekla je ranije za Tanjug da očekuje da aukcija ipak neće biti održana, ali ako bude, muzej će se na njoj pojaviti u svojstvu kupca i već su uplatili depozit od četiri miliona dinara, kao i svi koji su želeli da učestvuju na aukciji.
„Izaćićemo u svojstvu kupca, ali se nadam i očekujem da ćemo iskoristiti pravo preče kupovine i da tu neće biti nekih neočekivanih i loših obrta“, navela je Medaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.