U trendu

Održana tribina „Liderke u kulturi i umetnosti“

BEOGRAD – Tribina “Liderke u kulturi i umetnosti” održana je danas u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, na Kosančićevom vencu, povodom važnog jubileja – 65 godina rada ove institucije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je pohvalila Univerzitet umetnosti što veoma vredno i radno proslavlja 65. rođendan nizom kulturnih aktivnosti, kao što je juče otvorena izložba “Unatrag-Unapred” autorke Elde Stanković, što je bio uvod i najava događaja u okviru manifestacije “Dani Univerziteta umetnosti 2022”.

„Kultura je najvažniji segment društva. Mislim da je veoma smelo to što sam izgovorila, jer će se mnogi zapitati – a gde je ekonomija, bezbednost, sport? Ipak, kultura je esencija, ona nas čini ljudima“, rekla je Janković u uvodnom govoru.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je istakla da kultura važi za rodnu ravnopravnost, dok kulturni obrazac „dozvoljava“ različite oblike diskriminacije žena na svakom koraku, kao – mizogenija, pretnje, uvrede.

Ona je istakla mnoge srpske umetnice kroz istoriju koje su ostavile dubokog traga – prva rediteljka Soja Jovanović, slikarka Milena Pavlović Barili, predstavnica moderne igre – Magdalena Maga Magazinović, i mnoge druge.

Prema sprovedenim istraživanjima, u Evropskoj uniji, žene su manje zastupljene na važnim pozicijama u kulturi, teže dolaze do sredstava za umetničke projekte, i manje su plaćene od muških kolega umetnika.

„Verujem u snagu, inovativnost, posvećenost žena u svakom segmentu, kao i u sposobnost da se izbore za svoje mesto“, zaključila je Janković.

Na tribini “Liderke u kulturi i umetnosti” direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je istakla da se ipak vreme danas promenilo u smislu da žene danas imaju više poslova na važnim mestima inače, ne samo u kulturi, ne dominiraju samo muškarci, već i devojke na atraktivnim pozicijama.

Medaković je podsetila da je 2006. godine dodeljena zgrada Muzeja da bude tada nova kulturna ustanova, koja je iznedrila dosta značajnih umetničkih projekata i velikih izložbi. T ako je otvoren nedavno i novi prostor Salon Muzeja grada Beograda, u samom centru, preko puta parka Tašmajdan, gde su se održavale zapažene izložbe i program poslednjeg „Oktobarskog salona“.

Trenutno, Muzej grada Beograda, ispod parka Manjež, nalazi se u fazi rekonstrukcije, planirani su ozbiljni radovi koji će podići ustanovu na znatno viši nivo.

Medaković, koja je ranije imala iskustva u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, primetila je da je vizuelno stvaralaštvo izgleda takva oblast da nema toliko izražene diskriminacije, te da žene imaju tamo veoma važne pozicije.

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić Kominac, profesorka na FDU, smatra da su solidarnost, poštovanje, ljubav, razumevanje – osnova za ravnopravnost.

„Žene se danas daju preko svake mere, zato su posebne, jer su toliko posvećene. Važna je solidarnost među ženama i inače ljudima, da bude manje licemerja, više zdravih međuljudskih odnosa. Žena danas ima i erotsku snagu, mnogo veću nego kod muškaraca, koji moraju da shvate da žene duže traju“, napomenula je Vujić Kominac, sa 80 režija za sobom, i sa iskustvom umetničke direktorke Bitef teatra, festivala BELEF, i upravnice Narodnog pozorišta u Beogradu.

Poznata kao bivša dugogodišnja direktorka Kolarčeve zadužbine u Beogradu, Jasna Dimitrijevic je govorila o pojmu „lider“ koji za nju označava više toga, pre svega može biti kao deo procesa, projekta u kome je određen vođa, frontmen zadatka.

„Tada je lider glavni za vođenje poslova, a opet liderstvo je ono što se ima u sebi, vezano za uspeh i naravno moć. Mera moći i uspeha je zanimljiva tema, i čitala sam u medijima da se formiraju samo liste najmoćnijih žena iz sveta biznisa, dakle banke i osiguravajuća društva. Nisam videla među moćnim ženama sa liste neku liderku iz kulture“, primetila je Dimitrijević i postavila pitanje – kakva je moć kulture?

Prema njenim rečima, kultura ima uticaj na zajedništvo, društvo, postoji promena svesti kod publike koja konzumira kulturu.

Jasna Dimitrijević je sticala iskustvo kao urednik Doma omladine Beograda, zamenik direktora Sava centra, što ju je dovelo do čelne pozicije Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Trenutno je zaposlena kao istraživač u beogradskoj ustanovi Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Ona je podelila iskustva na istrazivanjima „Položaj žena u javnim ustanovama“ iz 2017. godine, kao i „Identitet žena u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“.

„Biti uspešan i efikasan u kulturi i umetnosti, u mom slučaju, podrazumevalo je biti dostupan 24 časa dnevno, i na raspolaganju od početka do kraja procesa. Tako liderstvo dosta zavisi od ličnih osobina: energičnost, želja za stalnom komunikacijom, vidljivost, istaknutost, a svemu tome prethodi znanje i samopuzdanje“, zaključila je Jasna Dimitrijević.

Učesnice panela su bile Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, Ivana Vujić, redovni prof. FDU, nekadašnja upravnica beogradskog Narodnog pozorišta, Jasna Dimitrijević, istraživač u ZPKR, bivša direktorka Kolarčeve zadužbine, Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka marketinga i komunikacija ERSTE banke.

Moderator je bio dr Nikola Maričić, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar