U trendu

Otvorena izložba „Arhivi – riznice sećanja“

BEOGRAD – Izložba Arhiva Slovenije „Arhivi – riznice sećanja“ otvorena je danas u Arhivu Srbije u Beogradu, na Dan državnosti Republike Slovenije.

Izložbu je otvorio ambasador Slovenije u Srbiji Iztok Jarc koji je čestitao praznik Slovencima i prijateljima Slovenije i istakao da dve države imaju sve uslove za razvoj i unapređenje saradnje.

Savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa srskog porekla u inostranstvu Miloš Gajić naglasio je da nijedan govornik nije dovoljno dobar da opiše emocije koje izazivaju vekovi istorije.

„Za to ste zaslužni vi, koji čuvate sećanje na nas za buduće generacije, kao što ste sačuvali sećanje na prethodne generacije“, rekao je Gajić.

Direktor Arhiva Republike Slovenije Bojan Cvelfar rekao je da je izložba gostovala širom Slovenije, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

„Izložba je najpre bila postavljena u Narodnom muzeju u Sloveniji, gde su bila prikazana originalna, najstarija i najlepša dokumenta iz slovenačkih arhiva. Na njoj je radilo 80 arhivista i tada se rodila ideja o putujućoj izložbi“, objasnio je Cvelfar.

Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, podsetio je da dva arhiva imaju potpisan Protokol o saradnji, koji je iznedrio važne projekte, poput izdanja „Letopisa Srpske pravoslavne parohije u Celju“ i izložbe o Davorinu Jenku, koja je 2014. godine bila postavljena u Arhivu Slovenije.

Deset slovenačkih arhiva čuva oko 75 kilometara građe, a njihova zajednička izložba nudi presek najznačajnijih dokumenata sačuvane arhivske građe.

Na 21 panou izložene su reprodukcije više od 140 dokumenata koji datiraju od 9. veka do 1990. godine.

Svaki dokumenat prati naziv, vreme postanka i kratak opis sadržaja, kao i mesto odakle potiče.

Posetioci, između ostalog, mogu videti ostatke karolinškog rukopisa iz 9. veka, najstariju sačuvanu pergamentnu ispravu u Sloveniji, isprave grofova Celjskih i nacrt najvećeg evropskog železničkog vijadukta.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, slovenačkih društava i udruženja, direktor Zgodovinskog arhiva Ljubljana Mitja Sadek i prijatelji Arhiva Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.