U trendu

Otvorena izložba “Na žalost čovek” u Galeriji ULUS

BEOGRAD – Samostalna izložba „Na žalost čovek“ autora Jadrana Krnajskog otvorena je u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije – ULUS u Beogradu i trajaće do 16. aprila.

Nova izložba obuhvata slike i crteže umetnika koji su nastali od 2018. do 2022. godine.

Kako je naveo Krnajski u tekstu za svoj projekat, naziv izložbe “Na žalost čovek” savršeno odgovara temi koju je vizuelno obrađivao.

“U pitanjuj je moj osećaj čoveka sadašnjice, koji živi u sistemu koji je on sam izgradio i u kome se on potpuno izgubio, a zahvaljujući novim tehnologijama završiće u animiranoj igrici za decu”, istakao je Jadran Krnajski.

Na izložbi u Galeriji ULUS dominiraju portreti svedeni na siluete, ispresecani linijama ili ispunjeni osnovnim geometrijskim oblicima.

“Moj likovni jezik na ovim radovima je škrt i cilj mi je bio da sa minimumom likovnih elemenata postignem maksimalni intenzitet onoga što želim da izrazim. Tema koju sam obrađivao diktirala je kolorit izložbe”, zapisao je autor.

On je dodao da na ovoj seriji radova preovlađuju odnosi crnih, belih i sivih tonova.

“Ova mala izložba predstavlja tužnu i tragičnu sliku čoveka za koga nema nikakve nade da će se probuditi i pokušati da promeni ovaj svet na bolje”, zaključio je Krnajski, inače član ULUS-a od 1989. godine.

Umetnik Jadran Krnajski (62) je rođen u Puli, a diplomirao je 1988. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo, u klasi profesorke Milice Stevanović.

Na istom odseku 1991. je završio i postdiplomske, a doktorske studije je završio 2018. godine pod mentorstvom prof. Dimitrija Pecića.

Do sada u karijeri, Krnajski je ostvario 20 samostalnih i više od 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.