U trendu

Pikasov novi rekord

Rekord se odnosi na sumu za koju je prodata Pikasova slika na novembarskoj aukciji u kući „Christie“s“. Platno o kome je reč nosi naziv „Femme aux bras croses“ (Žena sa prekrštenim rukama) i potiče iz tzv. „plave faze“. Cena: čitavih 55,6 miliona dolara. Prethodni „rekord“ se držao još od 1989. godine, kada je po ceni od 51,6 miliona dolara prodata Pikasova slika „Les noces des Pierrette“.

Očekivana cena za rekordno platno je bila između 25 i 30 miliona dolara, ali je anonimni kupac, putem telefona, daleko premašio tu procenu. Kada već govorimo o „top-listama“, Pikasovo platno se u ovom trenutku nalazi na petom mestu, još uvek daleko iza „rekordera“ Van Goga čija je slika „Portret doktora Gašea“ dostigla impozantnih 82,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku, održanoj maja 1990. godine.

Za razliku od Pikasa, na ovogodišnjoj aukciji kod Christie“s ostala dela velikih umetnika su „podbacila“, tako da Mone, Mane, Gogen, Sezan i Dega nisu našli kupce, ne dostigavši ni minimalnu postavljenu cenu u procesu nadmetanja.

Po imenima slikara čija su dela bila na aukciji zaključujete već sami da su na nadmetanju bila isključivo dela impresionista i modernog slikarstva. Posle kuće Christie“s ovakvu će aukciju prirediti i njihov glavni konkurent Sotheby“s. Ipak, ni jedna, ni druga kuća nisu zadovoljne prodajama dela impresionista. U poslednje vreme malo je onih najkvalitetnijih i najpoznatijih slika na tržištu, tako da često ponuđena dela ne uspevaju da dostignu minimum pri natecanju, a aukcionari ostaju „kratkih rukava“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.