U trendu

Pisac policajac

Početak 19. veka u Srbiji i pored mnogih skandala koji su potresali političku i privrednu elitu tog doba, u istoriografiji je okarakterisan i kao zlatno doba srpske kulture. U sredini koja je bila bliska svim evropskim standardima tog doba, stasali su i pisci koji će ostati upamćeni kao utemeljivači kriminalističke proze u srpskoj književnosti. Pre novinara i romansijera Lazara Komarčića to je učinio danas zaboravljeni pravnik i književnik, i u istoriji srpske kriminalistike najpoznatiji ministar unutrašnjih poslova Tasa J. Milenković. Ove godine navršilo se 90 godina od njegove smrti.
Tasa J. Milenković (rođen 1850. godine u Beogradu) zajedno sa poznatim žurnalistom i tromansijerom, piscem prvog naučnofantastičnog romana na ovdašnjim prostorima "Jedna ugašena zvezda" Lazarom Komarčićem, u srpskoj književnosti ostaće upamćen kao utemeljivač krimi proze. Njegova prva pripovetka "Život za dinar" objavljena je 1888. godine u časopisu "Porota". Objavljivanje ove pripovetke u kojoj je na naturalistički način opisano ubistvo uglednog beogradskog trgovca i njegove porodice skandalizovalo je tadašnje žitelje Beograda. Tri godine kasnije, u listu "Pravnik" Milenković je objavio i noveli "Ponoć". Milenković je i pisac prve pripovetke koja u srpskoj prozi govori o maloletnim prestupnicima – "Deca kesaroši".
Važno je pomenuti i njegove dnevnike, u kojima opisuje najstravičnije slučajeve iz sopstvene policijske i sudske prakse. Kao prozni pisac, bio je poštovan i van granica tadašnje Srbije. Objavljivan je u Hrvatskoj i Sloveniji, a prevođen je i na engleski, nemački, ruski i rumunski jezik. Pored toga, ovaj danas zaboravljeni srpski intelektualac osnovao je 1880. godine školu za žandarme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.