U trendu

Poštovaoci širom sveta se opraštaju od Dubravke Ugrešić

AMSTERDAM – Povodom smrti Dubravka Ugrešić (1949-2023) od hrvatske spisateljice su se na društvenim mrežama počeli opraštati brojni poštovaoci sa prostora bivše Jugoslavije, ali i širom sveta.

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić je napisala na svom fejsbuku „počivajte u miru poštovana Dubravka“, dok je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović podsetio da je Ugrešić bila „veliki esejista, antiratni i antinacionalistički intelektualac“.

Pisac knjige „La piedra permanece: Historias de Bosnia-Herzegovina“ (2021) Mark Kasals Iglesias na tviteru napisao da je Ugrešić za njega bila „najbolja hrvatska savremena spisateljica“, dok je balkanolog Migel Roan naveo da je bila „glas kreativan, kritičan i nezavisan“.

Urednik u francuskoj izdavačkoj kući Galimar Klemen Rib napisao je da oseća veliku žalost zbog odlaska „jednog diva književnosti“, čija će nam „žestoka duhovitost nedostajati, ali knjige moćne ostaju“.

Francuska antorpološkinja i balkanska dopisnica belgijskog lista Le soar Alin Kato je napisla je na svom tviteru da je „smrt Ugrešić neizmeriv gubitak“, dok je profesor Univerziteta Britanske Kolumbije Ervin Malakaj napisao da ga je „izbacila iz šina“ knjiga „Ministarstvo boli“, a „Evropa u sepiji“ šokirala.

Malakaj nikad nije susreo Ugrešić ali oseća kao da ju je poznavao pošto su mu njene priče i eseiji pomogli da promisli kroz mnoge lične i profesionalne stvari.

Izvršni direktor Akademske inicijative „Forum 10“ iz Novog Pazara Fahrudin Kladničanin je na svom fejsbuku napisao da je „na bolji svet, otišla uvek neposlušna veštica, izdajica i narodni neprijatelj, jedna od najboljih i najčitanijih književnica sa ovih prostora i žena, koja je vrlo hrabro iznosila svoje stavove o vremenu, kulturi i politici“.

„Najduhovitija književnica sa jugoslovenskih prostora, neka počiva u miru, njene knjige ostaju dok je jezika na kome se razumemo“, napisao je Velibor Petković, asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić iz Novog Sada se Ugrešić zahvalila „za veličanstvenu borbu protiv kulture laži“, dok je nemački pozorišni reditelj Saša Haveman napisao da je Ugrešić bila „najduhovitija kada je najteže, prefinjena i oštroumna“, i da mu je „bila veliki uzor u mnogo čemu“.

„Otišla dubravka, naš čest gost u Berlinu, moja velika tajna literarna ljubav. Teške devedeste smo proživeli i preživeli između Amsterdama i Berlina, mi otišli, oterani, pobegli, izbegli, moja porodica i Dubravka. Uz vino priče klopu, tugu golemu i neprestanog smeha“, napisao je Haveman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.