U trendu

Potpisan protokol o konzervaciji između Srbije i Turske

BEOGRAD – Protokol o saradnji na izradi projekta konzervacije za Zadužbinu-tursko kupatilo i izvođenje radova na restauraciji između Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, potpisan je danas, saopštili su iz Ministarstva.

Strane potpisnice odlučile su se na ovaj korak uzimajući u obzir važnost Parnog kupatila braće Krsmanović u Beogradu, koji predstavlja deo zajedničkog kulturnog nasleđa, kao i potrebu za revitalizacijom i restauracijom pomenutog objekta.
Protokol o saradnji potpisao je krajem decembra ministar kulture i turizama Mehmet Nuri Ersoi, dok je današnjim potpisom ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića Protokol stupio na snagu.
Protokolom je predviđena izrada projekata revitalizacije i rekonstrukcije objekta Osmansko zadužbinsko tursko kupatilo, koju će Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda preuzeti, prilagoditi našim zakonskim propisima i odredbama.
Predviđeno je da jedan deo objekta zadrži svoju originalnu funkciju, dok će se preostali prostor biti prilagođen kulturnim, umetničkim i obrazovnim sadržajima.
U planu je izgradnja učionica, administrativnih jedinica, višenamenskih sala, hodnika, biblioteke i galerije.

Deo prostora će biti dodeljen na korišćenje Institutu Junus Emre – Turskom kulturnom centru koji će u cilju intenziviranja kulturne razmene organizovati različite manifestacija predstavljanja turskog jezika, kulture i umetnosti, dok je drugi deo namenjen kulturnim centrima drugih zemalja i institucijama kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.