Predstava-peformans U potrazi za Evropom i u Beogradu

Predstava Lukasa de Mana „U potrazi za Evropom“, nastala posle jednomesečnog putovanja po evropskim zemljama, posle Belgije, Švedske i Holandije u ponedeljak će biti izvedena i u Beogradu.

Holandski pozorišni reditelj Lukas de Man je 2015. godine, zajedno s novinarom, dramaturgom i kamermanom, putovao 30 dana u 17 gradova u osam zemalja.

Tokom putovanja, na koje je krenuo da bi bolje razumeo Evropu, De Man je razgovarao s modernim vizionarima o tome kako oni vide budućnost Evrope.

„Inspirisan tim razgovorima, kreirao je neobičan format performansa ‘pozorišnog predavanja’ nazvanog ‘De Man u Evropi'“, saopštio je Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Neke od tema kojima se bavi predstava jesu socijalna nejednakost, imigracija, terorizam, fašizam, u kom pravcu se menja Evropa, šta ljudi mogu da urade da promene svoja društva i ko su danas vizionari.

„Mi smo u potrazi za današnjom Evropom. Trebaju li evropske integracije u Srbiji podršku od strane ‘novih’ generacija gradjana Evrope, onih koji su naša budućnost, naša nada; u suprotnom, to bi moglo biti – da parafraziramo Umberta Eka – a Passo di gambero – izgleda da idemo napred vraćajući se“, navodi se u saopštenju.

Predstava će, uz podršku ambasade Holandije, biti izvedena u ponedeljak, 30. januara u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.