U trendu

Premijera posle pola veka

Na prvo, premijerno izvođenje, narodna opera „Prvi ustanak“ srpskog kompozitora Svetomira Nastasijevića, čeka više od pola veka. Opera je komponovana za proslavu 150-godišnjice Prvog srpskog ustanka, ali je delo za taj jubilej samo koncertno izvedeno, doduše s velikim uspehom, 3. februara 1957. godine u dvorani Kolarčevog narodnog univerziteta u Beogradu.

Srećom, neko se setio i ovog domaćeg operskog bisera, te će tako na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu ova opera konačno dobiti svoje puno scensko izvođenje. Opera „Prvi ustanak“ inače je tek nedavno pronađena i original partiture uskoro će biti vraćen u legat braće Nastasijević. Četvorica braće činila su izrazito važnu umetničku porodicu u našoj kulturnoj prošlosti jer je svaki od njenih članova za sobom ostavio mnoga značajna dela koja se danas smatraju najboljim primercima kulturne baštine.

Nastasijević je kao moto za svoje delo uzeo reči Đurđa Brankovića izrečene u agoniji smrti, ali prožete proročanskom intuicijom: Sebra vidim Novaka…Ko mladi hrast, silu razvija u grane… Iz petovekovne patnje koja je uništila osnovno ljudsko pravo na slobodu rodila se pobeda, tim draža što se duže očekivala.

Kroz četiri čina Nastasijević nas vodi kroz taj važan period srpske istorije. Prvi deo obiluje tragikom, ali i slobodarskom odvažnošću („Seča kneževa“), drugi čin zove se „Izbor vođe“, treći čin prepun je lirskih slika („Zbeg“), a četvrti herojskog poleta („Oslobođenje Beograda“). Lik srpskog vožda Karađorđa tumačiće naš čuveni operski pevač Živan Saramandić, operu režira Dejan Miladinović, dok je dirigentska palica poverena Željki Milanović. Opera „Prvi ustanak“ posvećena je velikim junacima, ali i onim bezimenim herojima naše oslobodilačke revolucije od pre dva veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.