U trendu

Propast jednog sveta

Roman "Belogardejci", koji je kod nas posle mnogo decenija ponovo objavio Centar za izučavanje tradicije "Ukronija", poluautobiografski je roman slavnog pisca Mihaila Bulgakova (1891-1940), pripadnika belogardejskog pokreta i svedoka propasti jednog sveta koji je dobro poznavao. Roman "Belogardejci" nije dostigao slavu "Majstora i Margarite". Tokom 1926. godine objavljivan je u nastavcima u sovjetskom književnom časopisu "Rusija". Roman je tada objavljen u Francuskoj, ali je u Sovjetskom Savezu štampan u celini tek posle Staljinove, ali i piščeve smrti. Prema ovom delu, Bulgakov je napisao dramu "Dani Turbinih" (1926). Zanimljivo je da je ovu dramu baš Staljin vratio na scenu moskovskog teatra.
Kroz priču o porodici Turbin u Kijevu 1918. godine, Bulgakov daje sliku egzistencijalne krize koju donosi revolucija i gubitak svake društvene, moralne i političke sigurnosti i postojanosti. Čitaoca stavlja pred čudnovate odluke i dela kojima siročad Aleksej, Jelena i Nikolaj Turbin uspevaju da sačuvaju ljudsko dostojanstvo usled haosa građanskog rata i pobune masa.
Mihail Bulgakov je za života objavio samo dela koja su odgovarala vladajućoj politici Sovjetskog Saveza. Tražio je da se takav postupak prema njemu objasni ili da mu se dopusti da ode u emigraciju. Na intervenciju samog Staljina, zaposlen je kao dramaturg u Moskovskom teatru, no i dalje nije mogao da objavljuje svoja dela. Za njegovog života objavljen je ciklus priča "Beleške mladog lekara" i novinski feljtoni. Ostala dela objavljena su pedesetih i šezdesetih godina proteklog veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.