U trendu

Puriša Đorđević: Redovno sam posećivao FEST svih godina

BEOGRAD – Čuveni filmski reditelj i pisac Mladomir Puriša Đorđević danas je imao susret sa medijima u Kombank Dvorani povodom kratkog predavanja o režiseru Ejzenštajnu, kao i značajne nagrade „Beogradski pobednik“ koju je primio u petak od direkcije 49. FEST-a na samom otvaranju tog međunarodnog filmskog festivala.

Prestižnu nagradu FEST tradicionalno dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a prve večeri ove smotre u Sava centru nagradu je dobio i glumac Rade Šerbedžija.

„Iskreno, nagrada FEST-a me je veoma prijatno iznenadila“, podelio je utiske jedan od najproduktivnijih reditelja iz vremena stare Jugoslavije.

„Istina, dugo vremena nisam imao odnos sa ovim festivalom, iz jednostavnog razloga što ni oni nisu imali konkretnog razloga da se sretnu sa mnom“, iskreno je izjavio reditelj Đorđević.

Tokom skoro pet decenija FEST-a, Đorđević kaže da ga je redovno posećivao.

“Birao sam filmove i znao sam koje režisere hoću da vidim. Dočekao sam da budem oduševljen sa ovim sadašnjim umetničkim direktorom, koji me je pozvao telefonom i pristao na moju ideju”, rekao je umetnik.

Tako je održao predavanje „Ejzenštajn – Pozorište”, na osnovu knjige Vječeslava Ivanova o estetici velikana svetske kinematografije.

Đorđević je izneo svoja razmišljanja o delu antologijskog ruskog reditelja Sergeja Mihajloviča Ejzenštajna i njegovom radu u osvit Drugog svetskog rata, posle pakta Hitlera i Staljina o nenapadanju.

Onda je duhovito istakao da je 6. maja na Đurđevdan dodao sebi još jednu godinu, i da mu je već jako neprijatno koliko je napunio.

„Ne znam da li smem da kažem, i da li vi možete da izračunate, ako vam otkrijem da sam rođen 1924. godine“, šarmantno je zabavio predstavnike medija laureat nagrade „Beogradski pobednik“ .

Nagrađivani scenarista i reditelj, rodom iz Čačka, najpoznatiji je po svojim neprolaznim i uspešnim dugometražnim igranim filmovima „San“ (1966), „Jutro“ (1967) i „Podne“ (1968) kao svojevrsna anti-ratna trilogija.

U sva tri filma igrao je Ljubiša Samardžić, a uz njega su nastupale legendarne glumice – Milena Dravić, Neda Arnerić, Olivera Katarina.

Reditelj je evocirao uspomene kako je upamtio sve filmove u periodu od 1930. do 1940. godine, a za vreme okupacije nije gledao ostvarenja sedme umetnosti.

Takođe je otkrio da je u mladosti išao u školu za partizane, i imao je sreću, kako navodi, da bude u tkz. Užičkoj republici, gde je proveo tri meseca letnjeg raspusta kao kondukter na železničkoj stanici.

Prisećao se da je u jednom momentu bio u Gestapou i Prekom sudu, tako da je delovalo da je njegov život poput igranog filma ili TV serije.

Puriša Đorđević je napunio 97 godina, a od toga je na filmu proveo 73.

U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, jednu mini seriju i preko 50 kratkih ostvarenja.

Potpisao je zapravo veliki broj kratkih dokumentarnih filmova, a njegov potpis kao režisera se nalazi na ukupno 63 dela, a kao scenarista na 70.

Objavio je tri drame, deset romana, dobio ogroman broj domaćih i međunarodnih nagrada od Venecije, preko Moskve do Rio de Žaneira.

Filmovi nastali između 1965. i 1970. učinili su Purišu Đorđevića poznatim evropskim rediteljem.

Iako je stvarao paralelno s autorima crnog talasa, lično tvrdi da nije pripadao tom pokretu. On je učvrstio anarhičnu, fragmentarnu dramaturgiju u jugoslovenskoj kinematografiji uspevši da spoji iskustva ruskih filmskih čudotvoraca, Ejzenštajna, Dovženka, Dzige Vertova sa poetikom Godara, Renea, Rob Grijea.

Danas u Kombank dvorani, na zatvorenoj projekciji će premijerno biti prikazan specijalni koncertni film „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” sa nastupom cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad.

Odmah po startu projekcije, počeće i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala u 20:21h, dok će u 22:50 snimak biti emitovan na drugom programu RTS-a.

Već sutradan publika 49. FEST-a će premijerno moći da pogleda kratki film „Pogledaj me” rediteljke Nike Fehmiu (Kombank dvorana, 19h), dok će na repertoaru biti reprize dugometražnog filma „Zastoj” Vinka Moderndorfera (Cineplexx Galerija u 11:30) i kratkog ostvarenja „Porodični odmor” Katarine Koljević, od 11:30 u Kombank dvorani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.