U trendu

Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost u Pekingu

PEKING – U neposrednoj blizini “Gete instituta” i jedne od najznačajnijih galerija u svetu “Pace”, u zoni “798”, umetničkom srcu Pekinga, sa više od 20 kulturnih centara i više stotina galerija, nalazi se Kulturni centar Srbije “Ivo Andrić”, u kome je danas otvorena izložba “Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost”.

“798” je jedna od prvih umetničkih četvrti koje su osnovane u Kini posle 2000. godine i to u industrijskoj zoni koja je građena 50-tih godina prošlog veka.

Direktor i vlasnik galerije “Red gate” Brajan Volas, koji radi u Kini već 30 godina, kaže da je do 2000. godine bilo svega dve ili tri privatne galerije, da bi 2001. kineski umetnici otkrili napuštene prostore u nekadašnjem industrijskom kompleksu i počeli da ih pretvaraju u studije, onda su stigle galerije i veliki je pomak došao 2006/2007 kada su kineski umetnici počeli da osvajaju svet.

“Ovde dolazi veliki broj ljudi, naročito vikendom i tokom leta. Ponekad liči na univerzitetski kampus, jer bude mnogo mladih ljudi. Ovo je fantastično okruženje za umetnike, ne samo kineske već i inostrane”, rekao je Volas Tanjugu.

Danski kulturni centar godišnje ima 300. 000 posetilaca i to je činjenica koja ohrabruje vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije Milenu Burić da će i srpska umetnost i kultura biti u fokusu svetske javnosti.

Da Kulturni centar Srbije ima odličnu poziciju u umetničkoj zoni “798” svedoči i činjenica da se pored njega, na jednom od centralnih trgova četvrti, gradi nova zgrada menadžmenta zone, čime će srpski kulturni centar, smatra Burić, dobiti viši rejting.

“Ovo je vrlo prestižno mesto i naše aktivnosti će biti više u fokusu. Treba ipak voditi računa da se radi o vrlo specifičnom audotorijumu i moraćemo biti prilično strpljivi u koncipiranju naših programa, pronalaženju adekvatnih rešenja za prezentaciju srpske kulture i umetnosti u Kini. Ovde se mnogo koriste mobilni telefoni i aplikacija “wećat”, sve ide preko društvenih mreža, informacije se brže šire i to je specifičnost koju ćemo morati da prihvatimo i brže uvedemo”, rekla Burić u izjavi Tanjugu.

U Kulturnom centru “Ivo Andrić” su izložena dela Nikole Kolje Božovića, Đorđa Stanojevića i Brankice Žilović, a umetnici su složni u oceni da je vrlo značajno predstaviti se u zoni “798”.

“Za mene je ova izložba dvostruko značajna. S jedne strane kao umetniku mi je veoma značajno da izlažem u Kini, posebno u umetničkoj zoni koja je vodeći centar savremene umetnosti ne samo u Kini, već i u dobrom delu Azije, a s druge strane sam ponosna što predstavljam srpsku savremenu umetnost jer 20 godina živim u Francuskoj”, istakla je Žilović.

Stanojević smatra da je velika čast da Srbija ima prostor u kvartu u kome se nalazi na stotine vrhunskih svetskih galerija i da bude u samom centru te zone.

“Sjajno je predstaviti svoj rad u ovakvoj atmosferi. On se vidi potpuno drugačijim očima i jasno se vidi šta su sledeći koraci vezano za kvalitet i za način predstavljanja, ali i za shvatanja toga odakle sam došao”, istakao je Stanjević.
Božović ističe da je Peking sa umetničkom zonom “798” posta centar savremene kulture.

“Deluje mi kao bajka da smo ovde uspeli da otvorimo ovako divan prostor i sada zavisi od nas kako ćemo se predstaviti i privući mlade Kineze, koji treba da nas shvate i dožive kao zemlju bogate tradicije i zemlju budućnosti.

Pošto smo novi u ovom delu sveta, moramo da se izborimo za poziciju na ovom tržištu i za sve nas je ovo izuzetna prilika. Ovo nije samo centar umetnosti, već i centar tehnološkog razvoja i divno je što smo se smetili u taj centar kreativnosti”, smatra Božović.

Sa većim brojem dela većeg broja autora izložba “Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost” prethodno je bila postavljena u Šangaju i videlo je preko pola miliona posetilaca, a kustoskinja Maja Kolarić smatra da Kulturni centar Srbije može imati veliki značaj za razmenu i saradnju sa kineskim umetnicima kao i za međunarodno pozicioniranje srpske kulture i umetnosti u svetu.
Imajući u vidu da mlade generacije u Kini malo poznaju srpsku kulturu, direktorka Burić kaže da je pred njima ozbiljan posao da krenu ispočetka zbog čega će se šire postaviti sa svim uobičajnim načinima predstavljanja kulture – kroz izložbe, projekcije filmova, kamerne koncerte.

“Vrlo je bitan angažman centra u promociji srpskog turizma za koji postoji veliko interesovanje i eventualnog prezentovanja mogućnosti obrazovanja u Srbiji”, rekla je Burić.

Kulturni centar “Ivo Andrić” juče su otvorili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar kulture i turizma NR Kine Luo Šugang, uz nastup guslara Raše Vučinića i multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.