U trendu

Reditelj Đorđe Kadijević 11. avguista gost u Zaprokula

BEOGRAD – Istaknuti srpski filmski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević će 11. avgusta biti gost Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u Beogradu kao prvi sagovornik novog serijala tribina „Razgovori sa savremenicima“, saopštila je ta ustanova.

U sklopu programa „Letnje grifonske noći“, razgovor sa čuvenim rediteljem o njegovom celokupnom umetničkom opusu koji je promenio standarde u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, vodiće Sanja Milić, urednica Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

Na terasi ove kulturne institucije, publika će gledati odabrane kadrove iz Kadijevićevih kultnih horor filmova „Leptirica“ (1973) i „Sveto mesto“ (1990), kao i „Karađorđeva smrt“ (1983), ali i čuvene TV serije “Vuk Karadžić” (1987), koju smatraju za najbolju srpsku istorijsku televizijsku priču snimljenu u vreme postojanja SFR Jugoslavije, koja je na predlog pisca Umberka Eka dobila nagradu „Gran pri Evrope“ na festivalu u Rimu 1987. godine.

Nedavno je u Zavodu bilo organizovano veče razgovora sa rediteljem i scenaristom Milutinom Petrovićem u sličnom konceptu kroz kadrove drugih filmova i autorskih dela samog sagovornika.

Publika će imati prilike da čuje i ekskluzivno na kom projektu trenutno radi Đorđe Kadijević, a u medijima je u junu ove godine osvanula vest da reditelj piše scenario za drugi deo svog kultnog horora „Leptirica“, 50 godina nakon originala.

U svom filmskom opusu od 1967. do 1993. godine se bavio različitom tematikom, od ratnih motiva, sve do fantastike i horora, te poslednji film mu je bio “Napadač” (1993), a serija – “Poslednja audijencija” (2008).

Ovaj razgovor je odraz poštovanja potvrđenih umetničkih rezultata Đorđa Kadijevića i nemerljivog traga u istoriji naše savremene kinematografije i umetnosti, kako navode iz Zavoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.