U trendu

Retrospektivna izložba skulptorskog rada Mrdjana Bajića u MSUB (FOTO/VIDEO)

Izložba „Nepouzdani pripovedač“ jednog od najznačajnijih umetnika današnjice Mrdjana Bajića koja je otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, prati sve faze razvoja njegovog skulptorskog rada, ali obuhvata i važan crtački opus.

Postavka predstavlja sagledavanje Bajićeve višedecenijske umetničke prakse, posebnosti njegovih pristupa u istraživanju medija skulpture i sagledavanju jednog ogromnog prostora koji je akumuliran idejama koje umetnik brižljivo elaborira kroz skice, crteže, kolaže različitih dimenzija, pa do gigantskih skulptura.

„Ja sam se rasprostreo na svih pet nivoa ovog muzeja, tako da mislim da bi bilo nesuvislo da još i govorim o svojoj umetnosti, zato ću vam se pre svega zahvaljivati. Najpre želim da se zahvalim onom dobu i onim vremenima u kojima je neko mislio da ovako fantastičan muzej treba sagraditi za vizuelne umetnike, kao i Ivanu Antiću koji je napravio ovakvu dijamantsku gradjevinu koja daje fantastičnu platformu za pokazivanje umetnosti“, rekao je Bajić.

Bajić je na otvaranju izložbe istakao da se ceo život trudio da svoj posao radi najbolje što može i da je tome učio i druge.

„Zato ova izložba možda treba da posluži tome da vas pozove da gledate stvari svojim očima i da verujete onom što vidite. Tu su neke neobične stvari, ali ja sam unapred rekao da sam nepouzdani pripovedač tako da ne morate da mi verujete, samo gledajte svojim očima i verujte u to što vidite ili umišljate da vidite“, dodao je.

Miroslav Karić je u ime kustoskog tima u kojem su i Aleksandra Mirčić i Žaklina Ratković, istakao je da je realizacija ovog projekta bila veliki izazov i zahvalio se umetniku za fantastičnu saradnju.

„Izložba ’Nepouzdani pripovedač’ počinje zapravo iz Parka skulpture, nadovezuje se na svih pet nivoa muzeja. Struktuirana je kroz tematske, hronološke celine koje obuhvataju neke od Mrdjanovih najznačajnijih radova i projekata, ali predstavljaju i najnoviju produkciju koja je namenski radjena za ovu priliku. Prisutnima se na otvaranju obratio i britanski umetnik Ričard Dikon, koji je istakao značaj Bajićevog modela, angažovanja, beskrajne mašte i promišljanja veze izmedju prošlosti i budućnosti.

Izložba će biti otvorena do 23. januara 2023. godine.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar