Sećanje na Kloda Monea – jednog od tvoraca impresionizma (video)

Na današnji dan, 14. novembra 1840. godine, rođen je Klod Mone, francuski slikar, jedan od glavnih osnivača impresionizma. Po njegovoj slici „Impresija“, izloženoj 1874. u Parizu, dato je ime celom slikarskom pravcu čiji je Mone bio, veruju mnogi istoričari umetnosti, najdosledniji i najuticajniji predstavnik.

Počeo je kao realist pod uticajem G. Kurbea, a docnije je prešao na slikanje predela, uzimajući motive iz Pariza i okoline, pri čemu su ga najviše interesovali efekti svetlosti na vodi.

Uopšte, svetlost i pokret bile su dve velike teme po kojima se impresionizam bitno odvojio od realističkog slikarstva.

U želji da što vernije na platno prenese kolorističke preobražaje do kojih dolazi usled promene osvetljenja, Mone je morao da reaguje, tj. slika, izuzetno brzo. Stoga je njegov potez neretko bio žustar i iskidan, jer mu je daleko važnije bilo da što autentičnije zabeleži svoje zapažanje i doživljaj nego da podrobno opiše predmet.

Slikao je iste motive u različita doba dana, od jutra do večeri, nastojeći pre svega da prikaže kako se usled treperenja svetlosti iz časa u čas menjaju lokalni ton oblika i njegova struktura i stvarajući tako nadasve originalne serije ili cikluse, kakvi su „Plastovi“, „Stanica Sen Lazar“, „Lokvanji“ i najpoznatiji među njima – „Ruanska katedrala“, ciklus u kom je u dematerijalizaciji oblika slikar otišao najdalje.

Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo. Umro je 1926. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.